O femeie care a contestat în instanţă prevederi din Ordonanţa Militară 3 a pierdut procesul

Femeia care a contestat în instanţă Ordonanţa Militară nr. 3 pe motiv că persoanele peste 65 de ani sunt discriminate a pierdut procesul deoarece, arată magistrații Curții de Apel București, măsura nu afectează drepturile bătrânilor, ci îi protejează, în condițiile în care ei constituie o categorie vulnerabilă.

25 Aprilie 2020, 07:00 (actualizat 25 Aprilie 2020, 07:04) |
Vârstnici pe stradă / FOTO: Autor: NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei date la începutul lunii aprilie că măsurile din Ordonanţa Militară care restricţionează circulaţia bătrânilor au sens.

"Scopul măsurilor luate de autorităţile competente este de a proteja o categorie de persoane fizice care s-a dovedit a fi mult mai vulnerabilă în faţa epidemiei, iar suspendarea acestor măsuri ar determina, prin sine, o situaţie ireversibilă faţă de modalitatea efectivă de executare", se arată în motivarea obţinută de agenția Mediafax.

Mai mult, autorităţile au avut în vedere la redactarea Ordonanţei Militare 3 experienţa celorlalte ţări afectate de COVID-19.

Judecătorii au arătat că nu au putut analiza dacă femeia care a cerut suspendarea suspendarea articolelor ce vizează circulaţia persoanelor peste 65 de ani este afectată în mod direct de restricţii, deoarece nu a arătat instanţei niciun buletin.

"Argumentele deduse instanţei în susţinerea cererii de chemare în judecată nu relevă un interes propriu al reclamantei în formularea acţiunii, nefiind indicată vreo vătămare sau vreun prejudiciu care să îi fie cauzat reclamantului prin reglementările legale criticate", au subliniat magistraţii.

Judecătorii mai explică şi regimul unei eventuale ordonanţe președințiale în acest caz.

"Înalta Curte a statuat, prin hotărârile pronunţate în această materie, că, în materia contenciosului administrativ, pe aspectul normei de drept aplicabile în materia suspendării executării actelor administrative, ordonanţa preşedinţială nu-şi găseşte aplicarea. Şi aceasta nu pentru că materia contenciosului administrativ ar fi incompatibilă prin definiţie cu ordonanţa preşedinţială, ci pentru că Legea nr. 554/2004 instituie o procedura specială pentru soluţionarea grabnică a unor situaţii de urgenţă, reglementând, prin dispoziţiile art. 14 şi art. 15, cazurile de suspendare a executării actului administrativ, condiţiile de admisibilitate ale cererii de suspendare formulate, precum şi procedura de soluţionare şi calea de atac exercitată”.

Femeia a pierdut procesul, însă decizia poate fi atacată cu apel.

Sursa: Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI