O femeie a fost găsită moartă după ce a fost sfâșiată de câini în zona Lacului Morii, din Capitală. Primăria sectorului 6 susține că nu are atribuții de ecarisaj, acestea sunt în sarcina ASPA

21 ianuarie 2023, 18:59

Ana Oros Daraban a ieşit să alerge dimineaţă în jurul Lacului Morii, cum făcea adesea. S-a abătut de la aleea de pe dig şi a luat-o pe terenul viran din apropiere. Acolo a fost atacată de o haită de 7- 8 câini.

Femeia era îmbrăcată în echipament lejer şi în câteva minute animalele au sfâşiat-o. Zeci de muşcături avea pe corp. Una i-a adus moartea, spun surse judiciare. Cea de la picior care i-a rupt artera femurală.

Un bărbat a găsit-o pe femeie şi a alertat poliţia. Oamenii din zonă spun că umblă haite în zonă de multă vreme.

Poliţia locală a sectorului neagă că ar fi primit vreo sesizare şi dă vina pe Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor. La rândul ei, aceasta are dovezi că nu a fost sprijinită de poliţia locală. Dar azi, echipele ASPA au venit cu 30 de jandarmi să captureze câinii.

Bâlbele autorităţilor nu alină cu nimic suferinţa familiei Anei Daraban.

Femeia de 43 de ani, mamă a unui băiat de 11 ani, a mai fost victima unei haite de câini acum un an, tot în jurul Lacului Morii. A avut zeci de muşcături, dar a supravieţuit, cu ajutorul familiei şi prietenilor care au donat sânge pentru ea.

În sectorul 6 erau deja semne că o tragedie se putea întâmpla oricând.

Colega noastră Dorina Florea a fost atacată în zona Bulevardului Timişoara de o haită întărâtată de câini. A reuşit să se apere cu rucsacul, dar experienţa a fost traumatizantă. Iar autorităţile nu au făcut nimic.

Două cazuri similare s-au petrecut în ultimele decenii în Capitală. Exact ca în acest ultim caz, o muşcătură i-a secţionat artera femurala unui japonez şi i-a provocat moartea. Iar acum 10 ani, un copil de 4 ani a fost sfâşiat de câini maidanezi în timp ce se juca cu fratele lui într-un parc.

 

 

ACTUALIZARE Un număr de 10 reprezentanți ASPA se află pe terenul unde s-a petrecut tragedia și încearcă prinderea câinilor folosind arme cu tranchilizant. Până în acest moment, au fost capturate 8 animale, potrivit purtătoarei de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu. Din aprilie, peste 120 de câini au fost ridicați din zonă, iar ultima acțiune a avut loc în ianuarie 2023.

ACTUALIZARE Femeia a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri distanță de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la granița cu comuna Chiajna. Terenul a aparținut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane, a transmis Primăria Sectorului 6.

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj. Singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale, a mai precizat  Primăria Sectorului 6.

Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia, potrivit primăriei de sector. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii făre stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe. Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36.

ACTUALIZARE Este posibil ca femeia să fi fost atacată seara trecută sau chiar cu două zile în urmă. Persoana care a sunat la 112 nu ar fi asistat la scena atacului, spun surse judiciare. Decesul a survenit după ce i-a fost secționată artera femurală.

Victima e Ana Oros Daraban. Femeia a mai fost atacată de o haită de câini, în aceeași zonă și în 2022. Atunci a fost salvată de doi bicicliști.

„Astăzi, 21 ianuarie 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o persoană care alerga în zona unui lac, din Sectorul 6, ar fi fost mușcată de câini. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul.”, potriivt comunicatului transmis de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București

În vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri.

Trupul neînsuflețit urmează a fi transportat la INML în vederea efectuării necropsiei”, a precizat poliția, în comunicat.

Primăria Capitalei anunţă că purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu, şi un reprezentant de la Poliţia Locală Bucureşti se duc la faţa locului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite