O familie din judeţul Suceava a plătit racordarea la gaze pentru toată strada. Operatorul de gaze refuză să-i despăgubească pe proprietarii reţelei

O familie din Câmpulung Moldovenesc a fost obligată să platească rețeaua de gaze pentru toată strada, pentru a putea beneficia de agent termic în propria casă. Oamenii reclamă abuzul firmei, care ar fi trebuit să le ceară acordul iar următorii branșați să-i despăgubească. Noua lege îi obligă pe operatorii de gaze să le dea banii înapoi proprietarilor care plătesc pentru dezvoltarea rețelelor.

02 Decembrie 2019, 19:20 |
Racordare la gaze plătită pentru toată strada
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Familia Bărbânţă a plătit, în iulie 2018, peste 10 mii de lei pentru branșarea locuinței la conducta principală de gaze, aflată la câțiva zeci de metri de casă, deoarece operatorul a considerat că investiția nu este rentabilă din punct de vedere economic. La mai puțin de o lună, însă, firma a extins țeava plătită de familia Bărbânţă pentru a branșă toate celelalte case de pe stradă.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei susține că firma a respectat legea, însă parțial. Răspunsul oficialilor ANRE face referire doar la obligația firmei de a asigura dezvoltarea sistemului, conform art. 108, literele a, e și f.

Practic, din raspundul ANRE lipsește litera „d”, unde se arată că este nevoie de acordul proprietarului, cât și de o justă despăgubire, iar la litera „g” scrie că accesul noilor solicitanți se face doar cu prezentarea acceptului proprietarului și acordului solicitantului de a despăgubi proprietarul. Am solicitat ANRE să ne explice de ce a făcut aceste omisiuni, însă nu am primit niciun răspuns.

Tot în iulie 2018 a intrat în vigoare și noua lege a energiei care spune că operatorul este obligat să finanțeze lucrările necesare racordării consumatorilor.

Extinderile se realizează în condiții de eficiență economică, așa că acolo unde investiția nu este profitabilă pentru operator, clientul plătește lucrarea.

Însă după preluarea activelor, compania de gaz este obligată să-i înapoieze banii clientului. Modificarea a fost făcută tocmai pentru a se evita situațiile în care următorii branșați refuză să-i mai despăgubească pe cei care au plătit investiția inițială.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI