COOLTURA

O expoziție-eveniment Ion Grigorescu este deschisă la Muzeul Naţional de Artă până în octombrie

Câteva săli ale Muzeului Naţional de Artă pline cu picturile lui Ion Grigorescu, un artist cunoscut mai mult ca autor de performance, de fotografie şi de artă video. Cu o carieră de peste 50 de ani, cu lucrări în marile muzee de artă contemporană, Ion Grigorescu e mai cunoscut în străinătate decât acasă.

17 Iulie 2017, 18:18 (actualizat 17 Iulie 2017, 18:24) |
COOLTURA - Ion Grigorescu, opera pictată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ion sau Nicolae Grigorescu? Nicolae, ar spune 99 la sută dintre români, Ion - ar răspunde străinătatea. Cu lucrări în marile muzee ale lumii, la 72 de ani, Ion Grigorescu e un artist aproape clasicizat și un om de o mare modestie. Asociat cu ideea de experiment, el spune că, la început, a fost pictura.

Expoziția arata traseul unui artist atipic. Sunt 80 de lucrări realizate de Ion Grigorescu în perioada 1963-2017. Povestește că instinctiv, gustul lui ar merge spre o artă clasică, chiar bucolică. Asta l-a apropiat de grupul Prolog, inițiat în anii 80 de Paul Gherasim. Dar Ion Grigorescu a hotărât să nu meargă pe calea asta, să nu facă jocul societății și-al uniunilor de artă plastice. A vrut ca pictura să fie un discurs conștient, consecvent, moralist, în ultimă instanță.

Ion Grigorescu a reformat un limbaj osificat, apelând la pop art și fotorealism.

Expozitia realizată de Muzeul Național în parteneriat cu fundația Muzeul de Artă Recentă (MARE) aduce picturi din 10 muzee și galerii și 20 de colecții private din țară și din străinătate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI