„O Europă puternică într-o lume plină de provocări”. Croația preia preşedinţia Uniunii Europene pentru următoarele șase luni

1 ianuarie 2020, 21:06

Croația, cel mai tânăr membru al Uniunii Europene, și-a câștigat independența în 1991 și a fost admisă în UE în 2013.

Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va da ocazia micului stat din Balcanii de Vest să insiste asupra extinderii UE în această zonă cu țări ca Albania sau Macedonia de Nord, care așteaptă începerea negocierilor de aderare, însă sunt blocate de opoziția președintelui francez Emmanuel Macron.

La nivel mai general, Croația își propune să se concentreze pe dezvoltarea conectivității și influenței unei Europe pe care o dorește din ce în ce mai protectoare cu cetățenii săi și din ce în ce mai importantă pe plan internațional.

De altfel, sloganul președinției croate a Consiliului UE este „O Europă puternică într-o lume plină de provocări”.

Principala provocare a președinției croate a Consiliului UE va fi finalizarea negocierilor pentru cadrul financiar multianul, bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani.

Președinția finlandeză a lăsat un proiect care dezavantajează țările din Europa Centrală și de Est din perspectiva politicilor agricolă și de coeziune.

Croația face parte din grupul de țări „prietenii coeziunii” și este de așteptat să susțină o variantă de buget care să ofere șanse egale de dezvoltare pentru țările care au încă întârzieri față de blocul țărilor dezvoltate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite