O Europă cu mai multe viteze, un lucru periculos. Klaus Iohannis: Noi, românii, dorim să devenim parte a nucleului

7 martie 2017, 12:49

„România se poziţionează împotriva ideii privind o Europă cu mai multe viteze. PSD propune consultări”

România doreşte să devină parte a nucleului UE şi aceasta este abordarea cea mai sănătoasă, a spus Klaus Iohannis. O Europă cu mai multe viteze nu ajută pe nimeni şi „este periculos să statuăm că aşa vrem să fie şi în viitor”, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis.

„Am spus că o Europă cu mai multe viteze nu este bună, nu ajută pe nimeni. Poate este bine să clarific un pic. Nu înseamnă că nu vedem că ţările se dezvoltă într-un ritm diferit. Este uşor de observat. Nu la asta se referă. O Europă cu mai multe viteze nu se referă la situaţia de fapt. După părerea mea, este periculos să statuăm că aşa vrem să fie şi în viitor. Noi, românii, dorim să devenim parte a nucleului. Îmi imaginez că asta este abordarea cea mai sănătoasă. Sigur, fiecare aleargă cu viteza lui, dar în final trebuie să fim cu toţii împreună, să construim o Uniune solidară, puternică, unită şi să nu începem să definim tot felul de grupuri care îşi urmăresc interesul propriu”, a explicat şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că dezbaterile cu privire la Carta Albă a UE post-Brexit abia încep, iar la reuniunea Consiliului European din 9-10 martie nu se va lua nicio decizie în acest sens.

„Vom avea consultări şi dezbateri publice. Faptul că preşedintele Juncker a lansat Carta Albă este începutul dezbaterilor, nu sfârşitul. Acum, joi-vineri, nu se hotărăşte nimic despre viitorul Uniunii în acest sens. Chiar iniţiatorul a exprimat aşteptările că până în 2019 vom avea un rezultat care arată care ar trebui să fie direcţia. Nu suntem la finalul discuţiei, ci la începutul ei”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele va susţine, joi, o declaraţie de presă înainte de plecarea spre Bruxelles. Vineri, Klaus Iohannis va participa la o reuniune informală a celor 27 de șefi de stat și de guvern ai UE în vederea pregătirii pentru cea de a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat, miercuri, în Parlamentul European, cinci scenarii privind viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre, într-o „Cartă Albă” a UE post-Brexit. Este vorba despre cinci posibile opţiuni, ce corespund fiecare unui nivel diferit de integrare.

Documentul poate fi consultat în secţiunea cu acelaşi nume.

„”Carta Albă” a UE după Brexit. Jean-Claude Juncker: A venit timpul să spunem clar ce poate şi ce nu poate Europa”

Vezi şi discuţia cu Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, invitata jurnalistului TVR Mihai Rădulescu, la Ora de Ştiri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite