O eroare Zoom le permitea atacatorilor să lanseze atacuri în video-conferințele private

O eroare Zoom le permitea atacatorilor să acceseze video-conferințele private protejate prin parolă de pe Zoom „în doar câteva minute”. Zoom a aplicat patch-uri de securitate pentru a remedia eroarea.

11 August 2020, 15:29 (actualizat 11 August 2020, 15:33) |
Prădătorii sexuali dau târcoale prin Zoom

 

Potrivit blogului Bitdefender, eroarea, descoperită de Tom Anthony de la SearchPilot, le permitea atacatorilor și spionilor să acceseze video-conferințele private protejate prin parolă de pe Zoom „în doar câteva minute”.

Problema era cauzată de un cod numeric de șase cifre, utilizat în mod implicit pentru a securiza conferințele Zoom. Un cod de șase caractere numerice înseamnă că parola pentru o anumită video-conferință trebuie să fie un număr cuprins între „000000” și „999999”.

Un milion de combinații posibile poate părea prea mult pentru ca un atacator să le poată încerca manual, însă e nevoie de puțin efort pentru ca un computer să lanseze un atac de tip „brute force” până descoperă combinația potrivită care oferă atacatorului acces la conversațiile private de pe Zoom.

Anthony a descoperit problema de securitate după ce prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a apărut prima pagină a ziarelor după ce a postat pe Twitter o captură de ecran dintr-o ședință confidențială a Cabinetului, ținută pe Zoom, dezvăluind ID-ul conferinței.

La acel moment, guvernul britanic a negat faptul că postarea de pe Twitter ar constitui o amenințare, deoarece conferința de pe Zoom era protejată prin parolă.

Cu toate acestea, Anthony a descoperit că încercările sale de a lansa un atac de tip „brute force” și a se infiltra în conferințele protejate prin parolă de pe Zoom nu au declanșat avertismente și nu au cauzat încetiniri.

Folosind un cod Python pe care l-a descris ca fiind „destul de învechit”, Anthony a putut confirma faptul că este posibilă infiltrarea în video-conferințele Zoom fără prea multe eforturi, de pe un PC de acasă.

Conform cercetătorului, folosind 4-5 servere în cloud, ar fi posibilă verificarea tuturor parolelor posibile de șase caractere numerice „în doar câteva minute”.

Când a contactat Zoom cu privire la problemă, Anthony a făcut câteva sugestii, precum:

Limitarea numărului de încercări posibile pentru introducerea parolei într-o video-conferință Zoom (de exemplu, 10 încercări diferite pe oră)

Limitarea numărului de adrese IP, în cazul în care se fac prea multe încercări de a introduce o parolă (indiferent de ID-ul video-conferinței targetate)

Declanșarea unei avertizări în cazul în care se depășește numărul de încercări de introducere a parolei pentru o anumită video-conferință.

Creșterea numărului de caractere al parolei implicite.
Un reprezentant Zoom a confirmat faptul că serviciul de conferințe video și-a îmbunătățit securitatea în urma sesizării.

Sursa Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 12°C
IASI 11°C 9°C
CLUJ 10°C 9°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI