O eclipsă parţială de Soare va avea loc joi. Cel mai bine se va vedea din jumătatea de nord a țării. În Maramureș se organizează o sesiune publică pentru observarea eclipsei

O eclipsă de Soare se va produce joi! Din jumătatea de nord a ţării noastre se va vedea ca o eclipsa parţială. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" fenomenul va începe cel mai devreme la ora 13 și 17 minute în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă peste 2 la sută din discul Soarelui. Va putea fi urmărit doar cu ajutorul unui filtru special.

09 Iunie 2021, 12:16 (actualizat 09 Iunie 2021, 12:46) Știrile TVR |
Eclipsă de soare

O eclipsă de Soare se vă produce joi! Din jumătatea de nord a ţării noastre se va vedea ca o eclipsa parţială. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" fenomenul va începe cel mai devreme la ora 13 și 17 minute în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă peste 2 la sută din discul Soarelui. Va putea fi urmărit doar cu ajutorul unui filtru special.

Turiştii, elevii, studenţii, dar şi localnicii din judeţul Maramureş vor avea posibilitatea să vadă eclipsa parţială de Soare în cadrul unei observaţii organizate în curtea Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, a declarat, miercuri, responsabilul de relaţii publice al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Alexandra Rus, potrivit Agerpres.

"În primul rând ne dorim o vreme cât mai bună, vizitatori sau turişti cât mai mulţi care să participe la acest eveniment astronomic inedit. (...) Pentru câteva ore, curtea Observatorului Astronomic se va transforma în punct de observaţie a eclipsei, iar invitaţii noştri sunt elevi, studenţi, pasionaţi de astronomie, public, dar şi turişti aflaţi în trecere prin Maramureş. Lucrătorii Observatorului Astronomic sunt pregătiţi să ofere publicului tot sprijinul pentru a putea vedea eclipsa de Soare în condiţii optime", a spus Alexandra Rus

Conform reprezentanţilor Muzeului de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, eclipsa inelară de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parţială se va desfăşura, joi, între orele 10,00 şi 15,00, avându-l ca invitat special pe Cătălin Beldea, jurnalist de ştiinţă şi vânător de eclipse, iar ca invitat de onoare pe Sorin Hotea, astronom coordonator al Societăţii Astronomice Române de Meteori - SARM Sighetul Marmaţiei.

Publicul prezent la Observatorul Astronomic Baia Mare va avea posibilitatea, între orele 13,00 şi 15,00, să observe eclipsa parţială prin teleobiective şi camere speciale puse la dispoziţie de organizatori.

Evenimentul este susţinut de CJ Maramureş în parteneriat cu Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI