O echipă medicală a Crucii Roșii a intrat în Gaza pentru prima dată de la izbucnirea conflictului, cu șase camioane de ajutoare

O echipă medicală a Crucii Roșii a intrat în Gaza
O echipă medicală a Crucii Roșii a intrat în Gaza
27 octombrie 2023, 19:29

Șase membri ai personalului medical au trecut prin punctul de trecere a frontierei Rafah, alături de alți patru specialiști ai CICR și șase camioane cu ajutoare care transportau materiale medicale și provizii pentru purificarea apei, de care este nevoie urgentă, a declarat un purtător de cuvânt al CICR.

CICR a distribuit vineri un clip cu camioanele sale care intră în Gaza

 

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat vineri că 7.326 de persoane au fost ucise şi alte aproape 19.000 au fost rănite în Fâşia Gaza de la începutul războiului.

Ministerul  a publicat joi un document de 212 pagini care conţine, potrivit acestuia, numele şi codurile numerice personale a circa 7.000 de palestinieni ucişi în timpul bombardamentelor israeliene din Gaza, lansate ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie din Israel. Ministerul a publicat lista după ce preşedintele american Joe Biden şi armata israeliană au pus sub semnul întrebării cifrele privind victimele atacurilor aeriene israeliene publicate de autorităţile din Gaza.

Lista conţine numele, sexul, vârsta şi numărul de identificare ale persoanelor ucise de la începutul atacurilor israeliene pe teritoriul palestinian. Ministerul a afirmat că aşteaptă verificarea identităţii altor 281 de cadavre.

La trei zile după ce Israelul a dat undă verde, obţinută în urma vizitei preşedintelui american Joe Biden la Tel Aviv, primul convoi cu ajutoare umanitare a intrat în Gaza din Egipt pe 21 octombrie prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singurul care nu este controlat de Israel.

De atunci, mai multe convoaie au intrat în enclava palestiniană. Nu este însă suficient, potrivit organizaţiilor umanitare.  care avertizează zilnic asupra situaţiei catastrofale cu care se confruntă cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza, supuşi unei blocade totale impuse de Israel după atacul asupra teritoriului său din 7 octombrie.

Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, au cerut stabilirea de „coridoare umanitare” şi „pauze” pentru a răspunde nevoilor civililor din Gaza. Cei 27 au reafirmat, de asemenea, „dreptul Israelului de a se apăra şi reiterează apelul către Hamas pentru „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”.

Într-o declaraţie în 19 puncte, adoptată după mai multe ore de discuţii, liderii Uniunii Europene subliniază, de asemenea, că blocul comunitar este în favoarea organizării unei „conferinţe internaţionale de pace” care să aibă loc „în curând”.

Documentul reafirmă soluţia celor două state, unul alestinian şi unul israelian, care să existe în pace fără neînţelegeri. De asemenea, se insistă pe pauzele umanitare care să perimită transportul dinspre Egipt a ajutoarelor trimise în zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite