O echipă de cercetătorii ruși a reușit să modeleze anumite expresii faciale și să le transpună pe fața omului preistoric

Renumitul "Om din Neanderthal" a devenit răsfățatul vizitatorilor muzeului de antropologie din Moscova. Cu ajutorul tehnologiei 3D o echipă de cercetătorii ruși a reușit să modeleze anumite expresii faciale și să le transpună pe fața omului preistoric. Liviu Iurea ne oferă mai multe amanunte.

14 Februarie 2020, 10:32 (actualizat 14 Februarie 2020, 10:49) |

Încă de la prima oră a dimineții, sala dedicată evoluției omului este luată cu asalt de copii. Micuții au răbdare, stau la coadă doar ca să interacționeze cu personajul primitiv.

Cu ajutorul tehnologiei moderne, cercetătorii de la Muzeul Darwin au reușit să reconstituie Omul din Neanderthal. El poate să se miște, să dea din cap, să clipească, să deschidă gura și chiar să zâmbească.

Invenția expusă la muzeul Darwin funcționează pe principiul oglinzii. Practic, cu ajutorul unei camere de luat vederi și al unui algoritm din tehnologia 3D prototipul Omului din Neanderthal copiază mimica și expresia feței.

Cercetătorii muzeului au ales Omul din Neanderthal drept model pentru ca este cel mai cunoscut iar trăsăturile feței par a fi cele mai expresive.

Șase luni i-au trebuit lui Amir Ahtamzyan să modeleze expresia fetei omului preistoric. Pe baza fosilelor găsite până acum și cu ajutorul unui scaner special a fost realizată o imagine tridimensională a craniului. Creația lui Amir recunoaște 42 de expresii ale feței.

Punctele sunt suprapuse pe un anumit șablon, care a fost modelat și desenat dinainte.

Reconstituirea tridimensională a Omului din Neanderthal este doar primul pas dintr-o serie de proiecte interactive, menite să capteze interesul vizitatorilor fața de istoria evoluției.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI