O echipă a TVR însoțește trupele americane în misiunea NATO din Polonia. Un reportaj în exclusivitate

30 martie 2017, 08:38

Militari din Grupul de luptă al NATO, condus de americani, fac ultimele pregătiri. Sunt trimiși să consolideze și să asigure o prezență înaintată pe flancul estic al Alianței. Convoiul va pleca în scurt timp către Wesola, o localitate din apropiere de Varșovia.

„Mă asigur că urmăm direcția bună și că totul decurge cum trebuie. Trimit informații către ceilalți din convoi, pentru că ultimul vehicul poate fi mult în spate, a exlicat lt. David Lilly – șef de echipaj pe blindat, Grupul de luptă NATO, US Army.

Militarii americani sunt în marș în acest moment. Însoțim un convoi compus din 20 de blindate Stryker. Avem de parcurs 340 de km până la următoarea destinație, a transmis corespondentul TVR Alina Grigore.

„Lt. Lilly m-a informat ca sunt întreruperi în comunicații și nu recepționează toate răspunsurile de la ceilalți militari din convoi. Fac tot ce pot să mă asigur că toate conexiunile sunt în regulă și nu se pierde nimic, a precizat soldatul Adrian Gumba, Grupul de luptă NATO, US Army.

(întrebare reporter: „Care va fi misiunea voastră aici?)  Să descurajam orice forțe inamice care ar încerca să facă ceva!, a răspuns specialistul Victor Stalvey, Grupul de luptă NATO, US Army.

(întrebare reporter: Ești pregătit pentru asta?) Oricând sunt pregătit, a mai răspuns Victor Stalvey.

Transportoarele blindate Stryker sunt în serviciul forțelor americane din 2002. Un astfel de vehicul cântărește peste 18 tone și costă mai mult de 5 milioane de dolari.

Unii militari sunt la prima sau la a doua misiune într-o țară din Europa. Alții însă au experiența frontului din Irak sau Afganistan.

„Am fost în misiune în Afganistan cu aceste vehicule, în ceea ce privește experiența de luptă. Acesta este un transportor blindat pentru infanterie. Este, practic, taxiul nostru, ne duce unde avem nevoie, a spus sgt. Mario Garza.

„Sunt liderul unei mici structuri de infanterie si, odata ce oprim blindatul, eu si echipa mea mergem in patrula pentru a duce la indeplinire misiunea primita”, a spus și sgt. Nate Foster.

Misiunea acestor militari pe flancul estic al NATO este o premieră. Sunt aici să dea un semnal clar că teritoriul NATO este inviolabil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă