O delegație a Comisiei de la Veneția s-a întâlnit cu Klaus Iohannis și Tudorel Toader. O întâlnire este programată și cu Comisia specială parlamentară în domeniul justiţiei

24 aprilie 2019, 09:18

 

Președintele şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie„, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, „Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă”.

„Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Comisia de la Veneţia se află în această perioadă în România pentru a discuta evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea, de către Guvernul României, a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018 – OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.

Administraţia Prezidenţială menţionează că, referitor la tema ordonanţelor de urgenţă, a fost evidenţiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată şi deplin transparenta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că „România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act”.

Preşedintele României a arătat că ordonanţele de urgenţă au fost prevăzute de Constituţie ca instrumente puse la dispoziţia Guvernului pentru a-i da posibilitatea să intervină doar în situaţii extraordinare şi cu adevărat urgente în legiferare. În timp, însă, guvernele care s-au succedat au folosit ordonanţele excesiv, fapt care a devenit o problemă serioasă. În ceea ce priveşte domeniul justiţiei, ordonanţele de urgenţă adoptate după modificarea legilor justiţiei au generat instabilitate în sistemul judiciar, iar măsurile din conţinutul acestora nu numai că nu răspund recomandărilor Comisiei de la Veneţia din octombrie 2018, dar au creat noi vulnerabilităţi la adresa independenţei sistemului judiciar”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Delegatia se vede azi și cu magistratii de la Înalta Curte și CSM, iar joi cu procurorii de la DNA, Secția specială de anchetare a magistraților și Parchetul general.

Totodată, Comisia specială parlamentară în domeniul justiţiei va avea, joi, o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând ordonanţele de urgenţă de modificare a legilor justiţiei, potrivit preşedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache.

„Comisia de la Veneţia (…) se va întâlni cu noi joi, la ora 11,00. Până atunci, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor avea întâlniri cu MJ, asociaţiile, CSM şi aşa mai departe. Dar Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute pe legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, respectiv PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat şi, în aceste condiţii, Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă Ordonanţele 90, 92, 7, prin modificările care s-au făcut, s-a adus atingere la legile justiţiei”, a precizat Iordache, marţi, după şedinţa Comisiei speciale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite