O delegație a Comisiei de la Veneția analizează modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală. T. Toader: „Am explicat câteva dintre soluțiile adoptate”

13 septembrie 2018, 07:56

ACTUALIZARE 09.38 Prima întrevedere a delegaţiei Comisiei de la Veneţia s-a desfășurat la ora 08.00, cu ministrul Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei. Întâlnirea a durat cu aproximativ un sfert de oră peste programul stabilit inițial.

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneția: „A fost o întâlnire interesantă. Ministrul ne-a dat câteva explicații despre scopul reformei în justiție și am discutat unele aspecte. Este o reformă complexă, am discutat doar câteva detalii, dar vom avea mai multe întâlniri. „

Comisia este în misiune de evaluare. Discuțiile purtate au fost asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului penal, Codului de procedură penală. Sigur, este contribuția Ministerului Justitiei privind transpunerea deciziilor CCR – deciziile de admitere, deciziile interpretative și, de asemenea, pentru consolidarea prezumției de nevinovăție și confiscarea extinsă. După aceea, cunoașteți că proiectele au fost trimise prin guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a  mai adăugat și alte soluții legislative și acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituțională, care le va  dezbate pe data de 17 septembrie„, a explicat ministrul Justiției.

„Am explicat câteva dintre soluțiile adoptate. Pe datele de 16 – 17 octombrie va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția, la care voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneția”, a adăugat Tudorel Toader.

„Au fost multe întrebări, referitoare la cele două proiecte de lege”, a subliniat ministrul.

Delegaţia s-a întâlnit apoi cu parlamentarii din comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Florin Iordache: „Trebuie să ținem cont de observațiile pe care experții Comisiei de la Veneția le fac, dar în același timp a existat și o părere că raportul preliminar, cel care vizează legile justiției, în anumite părți, acest raport preliminar conține anumite imperfecțiuni”.

„Am văzut reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia care au citit sesizările, care nu ştiu doar numărul, ci şi conţinutul amendamentelor transmise, care cunosc în detaliu parcursul legislativ al acestor modificări legislative, şi care sunt îngrijoraţi”,  a declarat senatorul PNL Iuliana Scântei.

„Sunt îngrijoraţi dacă toate aceste modificări legislative au fost făcute în temeiul unor studii de impact cu privire la efectele pe care le va genera noua politică penală reformată în România şi care vor fi consecinţele în privinţa dosarelor aflate în prezent pe rolul instanţelor judecătoreşti sau pe rolul organelor de urmărire penală, inclusiv care va fi soarta acestor dosare penale în care s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti definitive”, a adăugat senatorul PNL.

De la ora 12.00, reprezentanții Comisiei de la Veneţia au fost primiți de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Pe agenda zilei se mai află joi întâlnirea cu reprezentanţii CSM.

Vineri, delegaţia Comisiei de la Veneţia are programate întrevederi cu Bogdan Licu, adjuncutul procurorului general, cu reprezentanţii DNA şi DIICOT şi cu preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.

La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. El a avertizat că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special pe cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.

Potrivit lui, Consiliul Europei va continua să urmărească cu atenţie desfăşurarea evenimentelor din România şi este pregătit să asigure expertiză, dacă este nevoie.

Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar concluziile evaluării ar urma să fie prezentate pe 19 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite