O decizie, mai multe interpretări. CCR obligă magistrații șefi să se prezinte la audieri în Parlament

22 iunie 2017, 20:51

Dintre şefii Justiţiei, doar preşedintele CSM, Mariana Ghena, a comentat decizia CCR.

„Decizia CCR este obligatorie, dispozitivul şi considerentele acesteia sunt deopotrivă obligatorii şi se aplică întocmai”, a declarat şefa CSM.

În schimb, mai mulţi analişti critică decizia care obligă magistraţii şefi să se prezinte la audieri în faţa parlamentarilor, în condiţiile în care unii dintre aleşi au probleme cu justiţia.

„Pentru că prea mulţi parlamentari au fost în situaţia de a fi anchetaţi de procurori, acum această Curte Constituțională doreşte ca şi procurorii să poată fi anchetaţi de parlamentari”, a comentat jurnalistul Cristian Tudor Popescu pentru Știrile TVR.

Jurnalistul Liviu Avram explică şi el că existau deja două decizii CCR care interziceau obligarea magistraţilor să fie chemaţi la audieri la Parlament.

Acum CCR a spus exact invers.

Liviu Avram, jurnalist “Adevărul”: „Avem, practic, două decizii care se bat cap în cap, şi cum toate deciziile Curţii sunt obligatorii, noi acuma nu ştim la care dintre ele să ne raportăm”.

În schimb, avocatul Lucian Bolcaş, fost parlamentar PRM şi PSD, susţine că decizia de acum a magistraţilor Curţii este normală.

„Sunt cetăţeni ai ţării şi pentru alte aspecte decât activitatea lor profesională trebuie să se prezinte în faţa comisiior parlamentare”, susţine Bolcaş.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost invitată la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, însă a declinat invitaţia.

În seara zilei de 6 decembrie 2009, Kovesi, pe atunci procuror general, ar fi participat la o cină acasă la generalul Gabriel Oprea împreună cu şefii SRI George Maior şi Florian Coldea.

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat că la acea cină s-ar fi pus la cale fraudarea alegerilor în avantajul lui Traian Băsescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite