O copie după ”Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliție dintr-un apartament din Napoli

Copie dupa Salvator Mundi recuperata de politia italian
Copie dupa Salvator Mundi recuperata de politia italian
19 ianuarie 2021, 17:28

Opera de artă, care cel mai probabil a fost pictată de unul dintre elevii maestrului renascentist, a fost descoperită în timpul percheziției într-un apartament din  Napoli. Proprietarul apartamentului,  de 36 de ani,  a fost găsit în apropiere și a fost arestat sub suspiciunea de primire a unor bunuri furate.

Tabloul a fost copiat după faimosul portret al lui Hristos cu o mână ridicată într-un semn de binecuvântare și cu cealaltă ținând un glob din cristal,  realizat de Leonardo.

În timpul vieții artistului au fost realizate numeroase copii ale operelor sale, de către elevii și asistenții săi.

Deși autorul acestei copii a tabloului  „Salvator Mundi” nu este cunoscut, se crede că a fost pictat spre sfârșitul anilor 1510 de  cineva din atelierul lui Leonardo.

Proprietarul tabloului, Muzeul San Domenico Maggiore din Napoli, afirmă pe website-ul său că există „mai multe ipoteze” despre identitatea pictorului, „cea mai convingătoare” dintre acestea creditându-l drept autor pe Girolamo Alibrandi, unul dintre discipolii lui Leonardo.

Se crede că tabloul a fost creat în Roma înainte de a fi dus la Napoli de către Giovanni Antonio Muscettola, un emisar și consilier al lui Carol al V-lea, împărat al Sfântului Imperiu Romano-German.

Opera de artă s-a întors pentru o scurtă perioadă în capitala Italiei în 2019, când a fost împrumutat pentru expoziția de artă „Leonardo în Roma” organizată de Villa Farnesina.

Poliția italiană nu a precizat când a fost furat tabloul.

Tabloul original „Salvator Mundi” pictat de Leonardo a făcut istorie în 2017 când a fost vândut cu 450 de milioane de dolari de către casa de licitații Christie’s din New York.  În anii ’50, când se credea că este doar o reproducere, a fusese vândut pentru doar 45 de lire sterline în Marea Britanie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite