O confuzie legislativă la Codul Fiscal ar putea impozita pensiile private cu 15% sau 20%, precum pensiile speciale

28 noiembrie 2023, 19:41 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:03)

Administratorii de fonduri private de pensii avertizează că anumite prevederi ale Codului Fiscal lasă loc ca de la anul Pilonul II de pensii să fie impozitat progresiv. Asta ar însemna, potrivit asociatei, chiar dublarea impozitului, în anumite cazuri în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România.

În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

Liberalii spun că temerile sunt îndreptățite, dar că vor fi corectate.

Ministerul Muncii susține însă că nu există niciun motiv ca cineva să creadă că ar crește impozitul pe Pilonul II.

Legea 282/2023, la care se face referire, reglementează pensiile de serviciu, inclusiv componenta de impozitare a acestora. Pensiile din Pilonul II sunt bazate doar pe contributivitate astfel încât interpretarea că ar fi afectat în vreun fel acest venit prin impozitare progresivă este una neconformă cu realitatea normei juridice.

Analiștii economici cred că guvernanții sunt într-o continuă încercare să facă rost de bani, mai ales că la anul sunt multe cheltuieli.

De la anul se aplică legea care modifică modalitatea de impozitare a pensiilor private. Impozitul se va aplica doar sumei din pensie care depășește 2.000 de lei și nu toată pensia, ca până acum.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă