O companie olandeză lucrează la conceperea primilor copii în spaţiu

Turism spatial
Turism spatial
14 noiembrie 2023, 20:52

Egbert Edelbroek conduce compania de pionierat Spaceborn United, a cărei activitate se concentrează asupra reproducerii şi a unor posibile naşteri în mediul gravitaţional parţial de pe planeta Marte.

Provocările sunt galactice. Primele relaţii sexuale în spaţiu par utopice, însă ambiţiosul olandez este convins că va asista în timpul vieţii sale la naşterea unui om conceput în spaţiu.

„Dacă ne dorim colonii umane (…) dincolo de Pământ şi dacă vrem cu adevărat ca acestea să fie independente, trebuie să ne asumăm şi provocarea reproducerii”, a declarat el.

Prin urmare, umanitatea trebuie să „devină o specie multiplanetară”, a subliniat antreprenorul pentru AFP.

În faţa provocărilor colosale reprezentate de relaţiile sexuale în spaţiu – principala fiind lipsa gravitaţiei care ar ţine partenerii la distanţă – primul obiectiv al Spaceborn United este acela de a concepe un embrion în spaţiu.

Din motive etice, compania lucrează iniţial la reproducerea şoarecilor, înainte de a lua în considerare trimiterea spermatozoizilor şi ovulelor umane departe de Pământ.

În acest sens, ea a creat un disc care amestecă celulele între ele. Este ca o „staţie spaţială pentru celule”, a rezumat Aqeel Shamsul, CEO-ul companiei britanice Frontier Space Technologies, care colaborează cu Spaceborn în cadrul acestui proiect.

– Problemă etică –

Embrionul va fi apoi criogenat pentru a-şi suspenda dezvoltarea şi pentru a garanta o revenire în siguranţă în condiţii dificile, inclusiv vibraţii puternice şi forţe gravitaţionale.

O lansare cu celule de şoarece este planificată pentru sfârşitul anului viitor şi va dura cel puţin „cinci sau şase ani” pentru prima lansare care vizează producerea unui embrion uman, potrivit lui Edelbroek.

Acesta nu este însă decât un pas mic, care va face un salt uriaş din punct de vedere etic înainte ca un astfel de embrion să poată fi reimplantat în corpul unei femei şi astfel să se nască primul copil conceput în spaţiu.

„Este un subiect delicat. În cele din urmă sunt expuse celule umane vulnerabile, embrioni umani, la pericolele spaţiului (…), pentru care nu au fost niciodată concepuţi embrionii”, a precizat Edelbroek.

Sensibilitatea acestor probleme este unul dintre motivele pentru care cercetarea în domeniul reproducerii în spaţiu a fost, în general, gestionată de companii private, mai degrabă decât de agenţia spaţială americană NASA, a explicat el.

Edelbroek, în opinia căruia compania sa este singura care încearcă să dezvolte un embrion uman în spaţiu, speră că omenirea va ajunge să realizeze o naştere naturală în spaţiu, chiar dacă admite că drumul este „lung”.

Fluidele corporale, asupra cărora pe Pământ acţionează gravitaţia, ar fi atrase în sus într-un mediu cu gravitaţie scăzută, ceea ce ar aduce mai multe provocări. În timp ce corpurile adulţilor pot face faţă unor diferenţe, un făt în creştere este „mai vulnerabil”. „Aşadar, mai întâi trebuie creat mediul perfect”, a explicat el.

– „Foarte ambiţioşi” –

Dezvoltarea actuală a turismului spaţial reprezintă un factor care trebuie luat, de asemenea, în considerare. Un nou tip de călători ar putea dori să devină primii care concep în spaţiu, prevede antreprenorul, care atrage atenţia asupra conştientizării riscurilor implicate.

Cercetările Spaceborn – care reproduc procesul de fertilizare in vitro în spaţiu – ajută, de asemenea, oamenii să conceapă pe Pământ, potrivit lui Edelbroek.

Iniţial, el a sperat că un copil ar putea fi conceput în spaţiu în câţiva ani, însă amploarea provocărilor l-a forţat să îşi revizuiască aspiraţiile. „Am trecut de la a fi extrem de ambiţioşi la doar foarte ambiţioşi”, a explicat el.

Egbert Edelbroek, în vârstă de 48 de ani, rămâne convins că un copil se va naşte în spaţiu în timpul vieţii sale: „Mă aştept să ajung la cel puţin 100 de ani. Aşadar, acest lucru ar trebui să ne ofere suficiente decenii pentru a ajunge în acel punct”, a precizat el.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite