O clădire monument istoric din Piața Lahovari va duce în spate un bloc cu parter și patru etaje

Clădirile monument istoric din Capitală se lovesc de indiferenţa autorităţilor, care fie le lasă în paragină, fie le umbresc frumuseţea. Consilierii Capitalei au votat la sfârşitul acestei săptămâni pentru construcţia unui bloc înalt de 23 de metri la doar câţiva paşi de o casă construită la 1900.

01 Octombrie 2017, 21:52 (actualizat 01 Octombrie 2017, 22:20) |
În Piața Lahovari din București va fi ridicat un bloc de 23 de metri înălțime
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Blocul înalt de 23 de metri va fi ridicat în Piaţa Lahovari la numărul 8, în spatele Casei Oamenilor de Ştiinţă. Acolo sunt mai multe foste case boiereşti, bijuterii arhitectonice şi importante pentru istoria locului.

Fosta casă Assan sau Casa Oamenilor de Ştiinţă este o clădire monument istoric care a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Berindei. Frumoasa clădire i-a aparţinut şi lui Bazil Assan, primul român care a făcut o călătorie în jurul lumii, la 1897.

Frumoasa construcţie va duce în spate în viitorul apropiat un bloc cu parter si patru etaje - hotel cu casino și alte funcţiuni.

Roxana Wring, consilier general USR: "Mi se pare imoral şi un dezastru pentru această zonă istorică".

În ultima şedinţă de la Primăria Capitalei, opoziţia a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pe motiv că zona Lahovari este zonă istorică protejată şi acolo înălţimea maximă trebuie să fie de cel mult 13 metri. Primarul general şi consilierii nu au fost de acord.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Toate referirile privind legalitatea la care şi dvs. aţi făcut referire au fost corectate, dimpotrivă, avem plângere prealabilă că nu punem pe ordinea de zi acest proiect pentru că nu avem niciun motiv. (…) Din 7 etaje au rămas doar 3 etaje".

Roxana Wring, consilier general USR: "În niciun caz nu putea fi schimbat proiectul de miercuri la prânz, când eu am fost la comisia de urbanism, până a doua zi".

Primăria Capitalei a precizat pentru TVR că documentaţia pentru blocul din Piaţa Lahovari are în acest moment subsol, demisol, parter plus 4 etaje, nu 3, cu înălţime maximă 23 de metri.

Investitorul privat încearcă din 2010 să obţină acest vot.

Acum vor începe procedurile pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie.

Proiectantul clădirii va fi Universitatea de Arhitectură din București.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 25°C
IASI 18°C 21°C
CLUJ 15°C 20°C
CONSTANTA 20°C 21°C
CRAIOVA 23°C 26°C
BRASOV 17°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI