O capsulă de aprovizionare Dragon a companiei SpaceX s-a desprins de ISS şi este în drum spre Terra

Capsulă spaţială
Capsulă spaţială
10 ianuarie 2023, 13:42

Vehiculul spaţial, care a petrecut o lună ataşat de avanpostul orbital, s-a desprins luni la ora 22:05 GMT. Capsula urmează să amerizeze miercuri în largul coastelor statului american Florida.

NASA a spus că această capsulă spaţială ”aduce înapoi pe Terra tone de materiale de cercetare de pe ISS, printre care o vestă împotriva radiaţiilor din spaţiu şi experimente cu plante realizate pe orbită”.

Printre obiectele care vor ajunge înapoi pe Terra se află o vestă special proiectată pentru a proteja astronauţii împotriva nivelurilor ridicate de radiaţii, precum şi rezultatele unui studiu despre efectul expunerii uleiului de măsline extravirgin la mediul spaţial.

Misiunea de aprovizionare, care a fost lansată de pe Terra la sfârşitul lunii noiembrie 2022, a fost cea de-a 26-a desfăşurată de SpaceX în cooperare cu NASA. Printre bunurile transportate pe ISS s-au numărat panouri solare, o varietate specială de roşie pentru a îmbunătăţi dieta disponibilă echipajului din misiunile cu durată mare, precum şi aşa-numitele „Moon Microscopes”.

Acestea din urmă sunt ”kituri pentru diagnosticarea medicală la bord şi includ un microscop portabil şi lamele pentru prelevarea probelor de sânge”, a precizat NASA.

Printre produsele transportate, s-au aflat, ca o surpriză, şi câteva cutii cu îngheţată. Prima misiune de tip cargo realizată de compania SpaceX spre ISS a avut loc în anul 2012.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite