O bucată de gheaţă de peste 6 mii de km pătraţi urmează să se desprindă din Antarctica. Sunt ameninţate comunităţile din zonele de coastă

14 februarie 2017, 22:03

Fisura de aproape 200 de km în gheaţa Antarcticii îi îngrijorează pe specialişti. În doar câteva săptămâni, un uriaş iceberg se va desprinde din banchiza Larsen C din vestul continentului.

Bucata de gheaţă are în jur de 6450 de km pătraţi. Desprinderea acestui iceberg va însemna slăbirea barierei de gheaţă din apă, care previne topirea calotei de pe uscat. Asta  ar atrage o creştere a nivelului apei mărilor şi oceanelor, lucru care va pune în pericol comunităţile din zonele de coastă.

Ken Taylor, director Antarctica Ice Research Project:  „Sunt mai multe zone aici în Antarctica,  care se află într-o situaţie ireversibilă,  unde gheaţa de pe uscat va ajunge în mare şi  în acest moment nu putem opri acest fenomen.”

Oamenii de ştiinţă documentează, cu ajutorul fotografiilor, această situaţie care se agravează de la o zi la alta. Deja, o echipa formată din 88 de cercetători britanici şi-a mutat baza din cauza fisurii în gheaţa din Antarctica. Anunţata desprindere a uriaşului aisberg va schimba din nou peisajul Antarctic. Alte doua banchize, Larsen A şi Larsen B, s-au topit şi au dispărut în 1995, respectiv 2002, la finalul unui proces similar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite