O basilică unică, veche de peste 1700 de ani, stă ascunsă în curtea Colegiului Mihai Eminescu din Constanţa şi se degradează continuu

19 ianuarie 2019, 10:15

Basilica paleocreştină este ţinută departe de ochii lumii deşi a fost descoperită în 1962. Se ajunge la ea doar printr-o trapă de metal din curtea interioară a Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Monumentul este unic şi mulţi specialişti îl consideră o comoară. Dar nimeni nu îl îngrijeşte iar pereţii se distrug din cauza infiltraţiilor şi a condensului.

Pictura, apreciată de istorici ca fiind cea mai veche din Imperiul Roman de Răsărit, cu motive florale și geometrice, se macină câte puțin în fiecare zi.

În cripta veche de peste 1700 de ani se află și două bucăți de marmură despre care se crede că au făcut parte dintr-un vechi altar episcopal.

Pentru salvarea monumentului, sunt lansate doar promisiuni. Din păcate, nicio instituţie nu îl are în administrare.

Colegiul Mihai Eminescu, în curtea căruia se află cripta, a fost înființat în urmă cu o sută de ani la ordinul Regelui Ferdinand și a purtat numele Domnița Ileana. În 1931 a fost mutat în clădirea în care se află astăzi și, în timp, a devenit din școală de fete, liceu mixt. În 2005, a ajuns la rang de Colegiu Național.

Coelgiul Național Mihai Eminescu face parte din Alianța Colegiilor Centenare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite