O basarabeancă, fost manager de top al unei companii energetice rusești, condamnată de o instanță din Moscova la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Republicii Moldova

Karina Ţurcan
Karina Ţurcan
29 decembrie 2020, 11:25

Sentinţa a fost dată astăzi de Judecătoria Moscovei, potrivit TVR Moldova. Pedeapsa ar urma să fie executată într-un penitenciar de tip semi-închis.

Potrivit rechizitoriului, Karina Ţurcan ar fi colaborat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate până în anul 2016. Ea este acuzată că a livrat informaţii despre politica energetică a companiei Inter RAO.

Iniţial, în presa rusă au apărut informaţii că Ţurcan ar fi spion al României, iar ulterior încadrarea a fost doar în ceea ce priveşte Republica Moldova.

Într-un interviu pentru grupul media RBC, Ţurcanu a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat-o că a fost recrutată de serviciile de informaţii din Republica Moldova în 2004 şi că a înmânat informaţii secrete în 2015. Potrivit agenţiei TASS, preluată de Agerpres, informaţiile respective se refereau la furnizarea de electricitate către Ucraina.

Ţurcan, care şi-a susţinut nevinovăţia, a fost arestată în iunie 2018.

Canalele de Telegram ruseşti scriau că Ţurcan ar fi fost învinuită din cauza unui conflict cu fostul lider separatist de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, care ar fi vizat Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.

Într-un interviu acordat acum 2 ani, portalului meduza.io, Țurcan a declarat că nu a avut acces la secrete de stat. Conducerea companiei pentru care a lucrat a refuzat să comenteze acest aspect.

Potrivit deciziei date astăzi, Ţurcan va trebui să achite 656 de milioane de ruble ruseşti (aproximativ 9 milioane de dolari).

Avocaţii Karinei Ţurcan au anunţat deja că vor ataca decizia.

Iniţial, procurorul a cerut 18 ani de detenţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite