O avarie la rețeaua de termoficare din Capitală a lăsat fără apă caldă și căldură jumătate din oraș. Furnizorul de agent termic lucrează pentru o remediere de moment, însă pe viitor e nevoie de investiții

Apa caldă și căldura sunt un lux în mii de blocuri din București. O avarie la rețeaua de termoficare a lăsat în frig jumătate de oraș. Mai multe țevi vechi și de 70 de ani au cedat în cursul zilei de ieri. Este cea mai mare avarie care afectează capitala în plin sezon rece. Angajații furnizorului de agent termic lucrează pentru o remediere de moment. Pe viitor însă e nevoie de investiții, pentru ca rețeaua să fie înlocuită.

16 Februarie 2022, 13:35 (actualizat 16 Februarie 2022, 19:26) Știrile TVR |

Avariile s-au produs pe magistralele CET Sud și CET Grozăvești. Locuitorii din 3.000 de blocuri au rămas fără apă caldă și căldură. O treime dintre imobile sunt din Sectorul 3, dar probleme sunt și în Sectoarele 2, 4 și 5. Caloriferele au rămas reci noaptea trecută, deși echipele de intervenție au ieșit pe teren. În apartamente, oamenii se descurcă cum pot.

Aproape zilnic, avariile din rețeaua de termoficare lasă câteva sute de blocuri și case din București fără apă caldă și căldură.

CLAUDIU CREȚU, ELCEN: Sunt țevi foarte vechi, nu s-au făcut investiții în ultimii ani și din cauza aceasta spărturile sunt din ce în ce mai frecvente. Odată cu investițiile consistente, cu înlocuirea tronsoanelor de țevi care pun probleme, vom avea o calitate a serviciului mai bun. Sunt tronsoane foarte întinse care au o vechime foarte mare și nu putem ști cu certitudine unde va fi următoarea avarie.

Primăria Capitalei promite că în patru ani va reabilita cu bani europeni peste 200 de kilometri de conducte vechi. Va fi însă o picătură într-un ocean: va acoperi doar 5 % din tot sistemul de țevi prin care apa caldă și căldura ajung în casele bucureștenilor.

În prima jumătate a anului trecut, rețeaua de furnizare a apei calde și căldurii din Capitală a cedat de aproape 1.800 de ori. Potrivit Termoenergetica, doar 17 km de conducte din rețeaua primară au fost reabilitați în 2021, așa că pierderile sunt în continuare mari. Din cauza conductelor sparte, în fiecare oră, peste 2.000 de tone de apă fierbinte ajung în pământ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

De vină ar fi starea extrem de proastă a infrastructurii. Ţevile sunt foarte vechi şi pot ceda în orice clipă. Deocamdată furnizorul de agent termic lucrează pentru ca bucureștenii să aibă căldură şi apă caldă, din această seară.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica SA : Echipele s-au mobilizat, încă de noaptea trecută se lucrează și sperăm în cel mai scurt timp să putem reveni în parametri. Sperăm până diseară să se rezolve acest lucru, vedem în funcție de situația țevilor respective. Sunt țevi foarte vechi nu s-au făcut investiții în ultimii ani și din cauza aceasta spărturile sunt din ce în ce mai frecvente. Odată cu investițiile consistente, cu înlocuirea tronsoanelor de țevi care pun probleme, vom avea o calitate a serviciului mai bună. Sunt tronsoane foarte întinse care au o vechime foarte mare și nu putem ști cu certitudine unde va fi următoarea avarie.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI