O asociaţie de proprietari din Bucureşti a ajuns la performanţa de a nu plăti niciun leu pentru energia electrică folosită în spaţiile comune

O asociație de proprietari din București își produce propria energie electrică, cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe bloc. Mai mult decât atât, asociaţia este acum şi prosumatoare - surplusul de curent este băgat în reţeaua energetică. Este vorba despre un proiect pilot, conceput o organizație neguvernamentală.

10 Iunie 2023, 18:57 (actualizat 10 Iunie 2023, 21:14) Știrile TVR |

Investiția făcută de asociația de proprietari din Capitală a costat 5.000 de euro, fonduri private, primite prin proiectul pilot "Între Vecini".

Banii au fost folosiți pentru a monta 15 panouri fotovoltaice, cu o putere de 5 kwh. Astfel, locatarii au ajuns să plătească mai puțin la întreținere.

Panourile fotovoltaice sunt montate pe un bloc din sectorul 6, care are 60 de apartamente. Dispozitivele asigură energia electrică pentru părţile comune, iar surplusul este băgat în reţea.

Aurel Bratu, preşedintele asociaţiei de proprietari: "Folosim pentru lucrările care se fac pe părţile comune ale blocului, gen în subsol, deasupra, bormașină, orice ce se leagă numai şi numai la panouri."

"Dacă reuşim să transferăm energia aceea şi la apartamente în viitor va fi extraordinar", spune un locatar.

Potrivit specialiștilor, investiția se recuperează în maximum 4 ani.

Sabina Mihăilescu, manager, "Între Vecini": "Montarea efectivă a panourilor durează câteva zile maximum, depinde cât de mari sunt, cât de numeroase, dar de la instalare şi până la a deveni prosumator nu este 100% definit, deoarece pentru asociaţiile de proprietari este un proces complet nou, care poate să dureze, în funcţie de cum se aranjează cu documentele, de la 3 luni până la ani."

Proiectul pilot ar putea fi extins şi în alte oraşe şi ar putea fi finanţat de Ministerul Mediului.

Dan Tudose, expert în energie verde: "Ce este important este că autorităţile locale cât şi cele guvernamentale pot să includă acest tip de sisteme instalate de o asociaţie non-profit în instalarea de sisteme fotovoltaice incluse în programele de anvelopări termice, atât prin fonduri locale cât şi prin fonduri publice, şi să includă acest fel de sisteme prin programe gen 'Casa Verde' sau altfel de programe locale."

Mihai Mereuță, președinte Organizaţia Asociaţiilor de Proprietari din România "Habitat": "În fiecare bloc ar trebui folosite aceste suprafeţe. Ar trebui să existe credite verzi, ar trebui să existe contracte de eficienţă energetică şi, efectiv, de la economia de energie să plăteşti creditul luat pentru montarea acestor panouri."

Proiectul pilot "Între Vecini" s-a desfășurat cu succes în sectorul 6 al Capitalei, iar asociațiile de proprietari din celelalte sectoare au acum la dispoziție și un ghid explicativ despre cum pot deveni prosumatori la bloc.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI