O aplicaţie care foloseşte inteligenţa artificială poate falsifica videoclipuri aproape perfect

4 iulie 2018, 15:10

Postat pe platforma YouTube, videoclipul este o demonstraţie sumbră a potenţialului tehnologiei, aşa numita “deepfake” sau, pe româneşte, falsul perfect. Cu ajutorul unei aplicaţii, actorul Jordan Peele a pus “cuvinte în gură” fostului preşedinte american Barack Obama. Mecanismul, care foloseşte inteligenţa artificială, analizează într-un timp record gesturile sau vocea personajului din materialul iniţial pentru ca apoi să le reproducă aproape perfect.

“Această tehnologie se numeşte învăţare automatizată. Şi, aşa cum sugerează şi numele, implică, în esenţă, formarea unui tip specializat de arhitectură a calculatorului numit reţea neuronală pentru ingerarea conţinutului. Poate să fie video, ar putea fi chiar audio, iar în timp algoritmul învaţă cum să imite conţinutul”, explică Andrew Grotto, profesor la Universitatea Stanford.

Tehnologia, folosită deocamdată doar de umorişti, nu este perfectă, dar având în vedere evoluţia ei rapidă, ne putem întreba când va avea loc tranziţia de la simpla curiozitate, la o adevărată metodă de manipulare în această epocă a informaţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite