Medicii și asistenții români, aflați în misiune în Italia, au revenit în țară cu o aeronavă Spartan. Sosirea, transmisă în direct în Ediția specială a Știrilor TVR

25 aprilie 2020, 11:23

ACTUALIZARE Au revenit în ţară medicii şi asistentele care s-au oferit să-i ajute pe colegii din Italia, prima ţara din Europa greu încercată de numărul mare de îmbolnăviri şi de morţi de COVID-19. Românii au lucrat cot la cot cu medicii italieni si s-au întors acasă cu o experienţă utilă.

Prezent la aterizare, premierul a ţinut să îi felicite pentru efortul depus şi le-a urat succes în continuarea carierei.

„Am ţinut în mod special să fiu prezent aici la revenirea în ţară a formidabilei echipe de medici, asistente care în mod voluntar au lucrat în Italia o perioadă de 17 zile şi prin solidaritate au fost alături de cadrele medicale din Italia şi de pacienţii italieni în bătălia contra COVID-19. Le transmit respectul, aprecierea mea şi le mulţumesc enorm pentru faptul că au transmis o imagine extrem de frumoasă despre România, nu numai în Italia, ci la nivel european. Îi felicit şi le doresc succes în carieră”, a spus premierul Ludovic Orban.

Personalul medical a fost selectat pe bază de voluntariat și a fost detașat la Milano, timp de 14 zile, ca răspuns al țării noastre la solicitarea formulată prin Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene.

Medicii şi asistenţi români au vrut să dea o mână ajutor ţării care gazduieşte cea mai mare comunitate de români, peste un milion, oficial. Din aproape 1500 de români infectați cu noul coronavirus, în intreaga lume, cei mai multi, 1157, sunt în Italia.

Regiunea italiană Lombardia este cea mai afectată de coronavirus. Medicii și asistentele din România au intrat în focul luptei împotriva noului coronavirus sub coordonarea autorităților medicale italiene. Au fost repartizați la Spitalul ASST din provincia Lecco, regiunea Lombardia, nordul Italiei.

Aici sunt 70 de paturi cu 70 de ventilatoare unde sunt internați pacienții în stare critică care au nevoie de îngrijire constantă, pentru că starea lor se poate agrava de mai multe ori pe zi. Spitalul are 4 secţii de terapie intensivă, distribuite pe 5 etaje. Este unul dintre spitalele mari ale Italiei care preia bolnavi și din alte regiuni.

În Italia s-au au înregistrat aproape 26 de mii de morți şi aproape 200 de mii de oameni infectați. Printre miile de medici italieni, au fost și cei 10 din România care au suplinit lipsa de personal medical al unui sistem de sănătate depăşit de explozia de cazuri grave.

ACTUALIZARE O aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene a decolat sâmbătă, la ora 9.00, de la Baza 90 Aeriană Otopeni, cu destinația Milano, pentru a transporta în Italia a 90 mii de măști de protecție tip FFP 2. Materialele transportate sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19 constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane de euro semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană, prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene – DGECHO.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă