O adolescentă vândută de familie pentru căsătorie a apelat la poliție pentru a reclama că a fost abuzată

17 septembrie 2023, 18:30

Familia băiatului de 16 ani a venit din Franța în comuna Vlădaia din Mehedinți ca să găsească o soție pentru acesta. Din ce spun martorii și autoritățile, s-ar fi înțeles cu o altă familie, care avea o fată de 17 ani. Contra unei sume de bani, tânăra a ajuns în casa băiatului. După câteva zile a sunat la poliție și a anunțat că a fost abuzată.

Ajutată de psihologi de la Protecția Copilului, ea a povestit ce i s-a întâmplat.

Poliția anchetează cazul și a deschis dosar penal pentru viol.

Primăria din comună nu mai avea de mult timp informații despre familia băiatului, mutată în Franța. Însă localnicii știu de tranzacția care a avut loc.

Sociologii și criminologii consultați de Știrile TVR atrag atenția că, în astfel de situații, autoritățile trebuie să intervină ferm.

Gelu Duminică, sociolog: „Din păcate, în aceste realităţi noi avem o complicitate şi o tăinuire a autorităţii locale, care se face că nu vede şi pune totul pe baza aşa-zisei ‘tradiţii’. E, în momentul când tradiţia intră în contradicţie cu legea, legea este superioară. Asta e o formă de sclavie modernă. (…) Din punctul meu de vedere, se încalcă toate drepturile copilului, minorului, omului, tot ce vreţi dvs. Şi singurii care pot interveni cu forţa legii sunt instituţiile respective.”

Dan Antonescu, specialist criminolog: „Sunt situaţii în care nu este necesară plângerea prealabilă pentru a declanşa ancheta, dar de cele mai multe ori aceste informaţii sunt ţinute secrete de familiile respective. (…) Victima, şi aici de cele mai multe ori este o minoră, nu ştie că poate să reclame ceea ce i se întâmplă. (…) E adevărat că, de cele mai multe ori, astfel de situaţii duc la excluderea din familie a fetei respective, dar ea îşi asumă excluderea din familie decât să fie vândută ca o marfă.”

119 – NUMĂR UNIC DE URGENŢE PENTRU COPII

Deocamdată, fata se află la un centru pentru minori, unde este consiliată psihologic și primește îngrijiri.

În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde 0800 500 333 destinat victimelor violenţei domestice, iar la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite