O adolescentă de 15 ani a devenit înger pentru trei copii. Aflată în moarte cerebrală, medicii i-au prelevat ficatul și rinichii

18 februarie 2022, 20:45

Cu un zâmbet. Așa s-a trezit din operația de transplant Denisa, copila de 14 ani care a primit o nouă șansă la viață. Are de acum un ficat sănătos.

Se chinuia cu o boală genetică teribilă, colangită sclerozantă, care îi afectase toate organele. O avea de când s-a născut, dar nimeni nu a știut că are acest diagnostic, până acum o lună când a ajuns, în stare foarte gravă, la Institutul Fundeni. Făcuse ciroză și singura șansă era un transplant.

Ruxandra Fota, medic primar ATI Fundeni: Dat fiind gravitatea cazului a fost listată în regim de urgenţă, a trecut pur şi simplu numărul 1 pe lista de transplant, atât a fost de gravă. Operaţia a decurs bine, foarte, foarte multe complicaţii nu au fost intraoperator şi acum urmează tratamentul postoperator, din fericire, lucrurile par să meargă foarte bine.

Fata va sta aproape o lună în spital, iar apoi, cu tratament, va avea o viață normală.

Starea Denisei era atât de gravă că tatăl a vrut să-i dea o bucată din ficat, dar nu era compatibil. Fără transplant nu ar fi rezistat nici 6 luni. Când nimeni nu se aștepta, a primit darul neprețuit. Ficatul a fost transplantat cu succes într-o operație care a durat 10 ore.

La Fundeni abia mai ajunge câte un ficat într-o săptămână, față de 5 câte erau înainte.

Dr. Doina Hrehoreț, coordonatorul echipei de transplant hepatic, Institutul Fundeni: Au fost ani în care lista de așteptare era lungă, dar așteptarea scurtă. Numărul de transplanturi a scăzut semnificativ anul trecut.

Șansa la viață a fetei a fost Tatiana, o adolescentă, cu doar un an mai mare ca ea, care a murit în urma unui accident rutier.

Starea ei era atât de gravă, încât, după 10 zile de stat în spital, s-a declarat moartea cerebrală.

Deși devastată, familia a fost de acord cu donarea organelor pentru ca alți copii să poată trăi. Prelevarea s-a făcut la Spitalul de Copii din Cluj.

Fratele fetei decedate: Iubea copiii pentru că era şi la un liceu de profil, de pedagogie, îşi dorea să fie educatoare şi ne-am gândit că poate asta era şi dorinţa ei, dacă ar fi putut să ne spună. Totuşi a primit, a avut nevoie, şi a primit sânge de la alţii şi atunci şi noi am fost de acord să ajutăm pe alţii.

Cei doi rinichi ai fetei au salvat viețile a doi băieți de 8 și 15 ani. Pacienții au trecut cu bine prin operații și recuperarea lor este bună. Amândoi făceau tratament, iar băiețelul din Brașov depindea de 2 ani de dializă. Nu putea să joace fotbal, și nici să meargă cu bicicleta, două dintre dorințele lui cele mai mari.

Patru ore a durat fiecare transplant.

Dr. Silviu Moga, medic primar urolog, Institutul Clinic de Transplant Renal Cluj: Intervenția de transplant renal la copii este dificilă din cauza condițiilor anatomice total diferite de adulți, vasele sunt foarte fragile, iar pacienții cu isuficiență renală sunt hipodezvoltați. Ambele intervenții au fost un succes.

Iacob Gheorghiță, purtător de cuvânt, Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca: Cu acestea două avem deja 4 transplanturi pediatrice făcute anul acesta. Acum avem 20 de pacienți pediatrici care așteaptă pentru o grefă renală.

Peste 3700 de pacienți din toată țara sunt pe lista de așteptare a Registrului Național de Transplant. Cei mai mulți așteaptă un rinichi compatibil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite