NY Times: Un mic succes revigorant în contraofensiva Ucrainei

Muniție pentru Ucraina / captura video
Muniție pentru Ucraina / captura video
1 septembrie 2023, 11:16

Luptele intense de joi au avut loc pe fondul unor săptămâni de bătălii brutale care au avut ca rezultat progrese mici, dar semnificative, pe care forțele ucrainene încearcă să le exploateze, cu scopul mai larg de a împinge o crăpătură în așa-numita punte terestră dintre Rusia și Crimeea ocupată, care este vitală pentru rutele de aprovizionare ale armatei ruse.

Brigada 46 ucraineană, care participă la luptele din zonă, a declarat că unitățile sale de asalt atacă pozițiile rusești în apropiere de satul Verbove, la nouă mile est de Robotine.

Mișcarea spre Verbove este notabilă, deoarece arată că Ucraina este suficient de încrezătoare în stăpânirea sa asupra Robotine încât să creadă că trupele sale pot încerca să avanseze.

Oficialii americani au confirmat joi că forțele ucrainene au străpuns o linie majoră de apărare rusă în jurul Robotine și au fost angajate în lupte în apropiere de Verbove.

Chiar și astfel de progrese mici sunt semnificative, au declarat oficialii americani, deoarece au generat primul impuls real al ucrainenilor din ultimele săptămâni și au împins artileria și rachetele lor un pic mai aproape pentru a lovi mai adânc în teritoriul deținut de Rusia, împotriva trupelor, proviziilor și rețelelor de transport ale Moscovei.

Un oficial militar occidental de rang înalt a declarat că avansurile ucrainene, deși demne de luat în seamă, nu reprezintă încă un progres operațional major. Dar ele oferă o creștere a moralului atât pentru trupele ucrainene, cât și pentru sentimentul public, și demonstrează un progres real pentru Statele Unite și alți aliați care au furnizat Ucrainei miliarde de dolari în arme și echipamente, a declarat oficialul.

Analiștii occidentali au remarcat că mai multe alte linii de apărare converg în jurul Verbove, ceea ce ar putea încetini sau bloca înaintarea.

Înșiși oficialii militari ucraineni au avertizat că nu trebuie să se aștepte la un progres rapid, fiecare bucată de teren recucerit fiind un tribut pentru trupele lor. Și, în timp ce forțele ucrainene caută să împingă spre sud, spre Marea Azov, există încă kilometri de apărare rusă formidabilă în față – inclusiv mine, capcane pentru tancuri, tranșee fortificate, structuri din beton și cuiburi de lunetiști.

„Luptele vor fi pentru înălțimi mai la sud și sud-vest”, a precizat brigada. Brigada a avertizat împotriva „exagerărilor”, deoarece, chiar dacă va reuși să străpungă următoarea linie de apărare, Rusia mai are încă multe în față.

În avansul lor, forțele ucrainene trebuie, de asemenea, să se apere împotriva eforturilor Rusiei de a le împinge din nou înapoi.

„Rusia contraatacă în mod constant, desfășurând o apărare activă”, a declarat brigada, adăugând că „luna noastră de bătălii a arătat că inamicul nu are de gând să renunțe la terenurile capturate – mai este mult de lucru”.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, a declarat în ultima sa analiză că imaginile de luptă geolocalizate publicate miercuri au arătat că forțele ucrainene au avansat până la periferia nord-vestică a orașului Verbove, deși amploarea acestor avansuri și controlul asupra acestor poziții rămâne neclară.

În cazul în care Ucraina poate menține terenul pe care l-a recuperat recent, forțele sale ar fi în măsură să exercite presiune asupra rutelor de aprovizionare rusești care trec prin orașul Tokmak, situat la aproximativ 15 mile spre sud.

La fel de importantă ca și avansul ucrainean, au declarat analiștii militari, este reacția Rusiei la acest avans. Nu este clar câți soldați de rezervă poate aduce Rusia în acest sector al frontului fără a crea slăbiciuni pe care ucrainenii să le poată exploata în altă parte.

„Ucrainenii câștigă treptat teren, ceea ce înseamnă că îi împing pe ruși înapoi și că pot străpunge unele dintre aceste zone bine fortificate”, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la CNN, precizând că „ucrainenii au depășit așteptările din nou și din nou”.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a oferit miercuri, în timpul unei reuniuni a diplomaților în Franța, un exemplu al dificultății bătăliei. După ce unitățile au petrecut mai mult de două luni angajate într-o campanie istovitoare pentru a sparge liniile rusești din jurul Robotyne, capacitatea lor de luptă a fost epuizată, a spus el.

Comandantul local a cerut permisiunea de a restructura forța de atac de acolo, alegând 31 de soldați considerați a fi profund motivați. O treime dintre aceștia nu aveau experiență de luptă, a spus el.

Pentru a recuceri Robotine, acești soldați selectați trebuiau mai întâi să cucerească o linie de copaci din afara satului.

„În aceste plantații, invizibile pe hărți, au loc cele mai mari tragedii și eroisme ale războiului”, a spus Kuleba. „Așa că unitatea noastră i-a alungat pe ruși de acolo și a menținut poziția timp de două zile până la sosirea întăririlor.”

Soldații au trebuit apoi să meargă aproximativ șase mile prin câmpuri încărcate cu mine pentru a ajunge în sat.

„Nu au avut timp decât să își tragă puțin sufletul și au luat imediat cu asalt pozițiile rusești fortificate, au alungat inamicul și au rezistat până la sosirea forțelor principale”, a declarat Kuleba.

Pe parcursul a 40 de zile, a spus el, această unitate a efectuat șase asalturi și două misiuni de recunoaștere. Șapte dintre soldați au fost răniți, a spus el, inclusiv unul care a călcat pe o mină.

„Munca acestui grup a făcut posibil ca o întreagă brigadă să atace Robotine și să o elibereze după săptămâni de asalturi”, a spus el. „După ce i-am securizat flancurile, am deschis calea spre Tokmak și, în cele din urmă, spre Melitopol și granița cu Crimeea”.

Potrivit oficialilor americani, elicopterele de atac rusești care au împiedicat înaintarea tancurilor și a transportoarelor blindate de trupe ucrainene la începutul ofensivei, care durează de trei luni, au fost contracarate mai eficient în ultima vreme de trupele ucrainene, care au tras cu rachete antiaeriene Stinger. Iar munițiile cu dispersie furnizate de Pentagon au atacat, de asemenea, în mod eficient trupele rusești surprinse în câmp deschis, au declarat acești oficiali.

Cu toate acestea, analiștii militari au declarat joi că Ucraina a fost nevoită să apeleze la forțe, pentru această fază de asalt în apropiere de Robotine, pe care comandanții plănuiseră inițial să le păstreze în rezervă, inclusiv unități echipate cu zeci de vehicule de luptă Stryker ale armatei americane.

O mare îngrijorare pentru comandanții ucraineni este acum dacă vor mai avea suficientă putere de luptă pentru a exploata breșele în formidabilele câmpuri minate rusești și alte mijloace de apărare, iar apoi să lărgească aceste găuri în linii pe măsură ce continuă să avanseze spre sud, spre obiectivul lor final.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite