NY Times: Ce am învățat din „Harry și Meghan”, serialul Netflix

Afișul serialului
Afișul serialului
9 decembrie 2022, 12:48

Serialul începe cu un mesaj pe ecran care subliniază autenticitatea sa: „Aceasta este o relatare la prima mână a poveștii lui Harry și Meghan, spusă cu o arhivă personală inedită”. Membrii familiei regale „au refuzat să comenteze”, se adaugă, deși în primele trei episoade apar persoane apropiate lui Harry și Meghan, inclusiv mama lui Meghan.

Deși a fost filmat înainte de moartea reginei Elisabeta a II-a, în septembrie, documentarul sosește într-un peisaj regal schimbat, regele Charles al III-lea – tatăl lui Harry – fiind programat să fie încoronat în luna mai a anului viitor. Alte trei episoade vor fi lansate pe 15 decembrie.

Iată care sunt principalele repere din primele trei, care aprofundează plângerile cuplului privind mass-media britanică, dezvăluie detalii despre relația zbuciumată a lui Meghan cu rudele sale și arată că unii membri ai familiei regale ar fi privit hărțuirea mediatică ca pe un „rit de trecere”.

Războiul lui Harry cu mass-media continuă

Primul episod spune povestea modului în care Harry și Meghan s-au îndrăgostit, dar critică și presa britanică de știri.

Harry a declarat că paparazzi au avut întotdeauna un impact asupra vieții sale. Deși are puține amintiri din prima copilărie despre mama sa, prințesa Diana, a spus el, „majoritatea amintirilor mele sunt legate de faptul că eram asaltat de paparazzi. Rareori aveam o vacanță fără ca cineva cu un aparat de fotografiat să sară dintr-un tufiș sau ceva de genul ăsta.”

Harry a spus că fotografii au continuat să îl hărțuiască și atunci când a mers la școală și a început să aibă întâlniri amoroase. Paparazzii i-au hărțuit prietenele, a adăugat el, și, ca urmare, viețile familiilor lor au fost, de asemenea, „date peste cap”. Când a întâlnit-o pe Meghan, a spus el, „am fost îngrozit de faptul că a fost îndepărtată de mass-media – aceeași mass-media care a îndepărtat atâția oameni de mine”.

Meghan și Harry critică de mult timp cultura tabloidelor din Marea Britanie și au intentat acțiuni în justiție împotriva mai multor ziare britanice pentru intruziuni în viața lor privată.

Cuplul vrea să ducă mai departe moștenirea Dianei

Harry a declarat că hărțuirea mediatică a tabloidelor asupra lui Meghan amintește de experiența mamei sale, care a murit într-un accident de mașină în 1997 la Paris, după ce a fost urmărită de paparazzi. Dar el a făcut și comparații pozitive între soția sa și mama sa.

„Atât de mult din ceea ce este Meghan și cum este ea o face atât de asemănătoare cu mama mea”, a spus el în primul episod al serialului. „Are aceeași compasiune, aceeași empatie, are aceeași încredere, are această căldură în ea”.

Harry a spus că se vede, de asemenea, un continuator al moștenirii Dianei. „Sunt fiul mamei mele”, a spus el. În legătură cu activitatea sa caritabilă, el a adăugat: „Am vrut să duc cumva torța mamei mele și să încerc să îi păstrez moștenirea vie și să încerc să o fac mândră”.

Mama lui Meghan a declarat că reacțiile negative la adresa cuplului au fost „despre rasă”

Doria Ragland, mama lui Meghan, a oferit un interviu rar pentru serialul documentar. În cel de-al doilea episod, ea vorbește despre copilăria fiicei sale și despre relația cu Harry. Când cuplul a început să primească un tratament negativ în presa britanică, a declarat Ragland, ea i-a spus lui Meghan că acest lucru este din pricina faptului că fiica ei este de rasă mixtă.

„I-am spus – îmi amintesc foarte clar acest lucru – că «este vorba despre rasă»”, și-a amintit Ragland. „«Poate că nu vrei să auzi asta, dar asta este ceea ce urmează să se întâmple»”, a adăugat ea.

În cel de-al treilea episod al serialului, Ragland a spus că a fost „urmărită de paparazzi”, adăugând: „M-am simțit în nesiguranță foarte des. Nu pot să-mi plimb câinii, nu pot să mă duc la serviciu. Știi, mereu era cineva acolo care mă aștepta, mă urmărea.”

Meghan a declarat că poliția din Toronto nu a reușit să o ajute atunci când s-a plâns de „urmărire”

Înainte ca ea și Harry să se logodească și înainte de a avea un detașament de securitate, Meghan s-a adresat poliției din Toronto pentru a cere ajutor, ca să facă față paparazzilor care o urmăreau, a declarat ea în cel de-al doilea episod.

„Le-aș spune polițiștilor: dacă orice altă femeie din Toronto v-ar spune: «Am șase bărbați adulți care dorm în mașinile lor în jurul casei mele și mă urmăresc peste tot unde mă duc și sunt speriată», nu ați spune că este vorba de hărțuire?”, a spus ea.

Meghan a spus că poliția a fost de acord cu evaluarea ei, dar i-a spus: „Nu putem face nimic, pentru că te întâlnești cu cine te întâlnești.”

Până acum, serialul critică direct presa britanică, nu familia regală

În interviul acordat de cuplu lui Oprah Winfrey anul trecut, mare parte din atenție a fost acordată familiei regale. Prințul Harry a declarat că s-a simțit „foarte dezamăgit” de tatăl său, acum regele Charles al III-lea, pentru că nu a susținut cuplul atunci când se gândeau să se retragă din rolurile oficiale.

În același interviu, Meghan a spus că atunci când era însărcinată cu primul copil au existat „conversații despre cât de închisă la culoare” ar putea fi pielea copilului.

Primele trei episoade ale documentarului, pe care cuplul l-a coprodus, prezintă mai multe comentarii pozitive despre familia regală, inclusiv Meghan amintindu-și de primul ei Crăciun alături de ei. După aceea, a spus ea, i-a telefonat mamei sale și i-a spus: „Este ca o familie mare, așa cum mi-am dorit întotdeauna.”

Dar serialul menționează că prințesa Michael de Kent, un membru al familiei regale, a purtat o broșă cu un bărbat african la un prânz cu Meghan, pe care criticii au considerat-o rasistă.

„În această familie, uneori faci parte din problemă mai degrabă decât din soluție”, a spus Harry. „Există un nivel uriaș de prejudecăți inconștiente”, a adăugat el.

Harry a mai spus că familia regală nu a reușit să înțeleagă că rasa lui Meghan a fost un factor în felul în care a fost tratată. „Ceea ce trebuie să înțeleagă oamenii este că, în ceea ce privește o mare parte a familiei, la tot ceea ce a fost supusă ea, au fost supuși și ei”, a spus el, adăugând: „așa că este aproape un ritual de trecere”.

Familia lui Meghan, însă, este un punct de interes

O mare parte din cel de-al treilea episod este dedicată relațiilor dificile ale familiei lui Meghan, inclusiv cu sora ei vitregă înstrăinată, Samantha, și cu tatăl ei, Thomas.

În jurul datei nunții cuplului, Meghan a spus că a crezut că tatăl ei a luat bani de la presa de știri. Când Meghan și Harry au încercat să vorbească cu el despre acest lucru, a spus Meghan, acesta nu a vrut să răspundă la telefon. În schimb, cineva i-a trimis mesaje text de pe numărul lui, folosind un limbaj pe care ea nu l-a recunoscut.

„Mi-a spus «Meghan»”, a zis ea, adăugând. „Am zis: «Nu mi-a spus niciodată Meghan în nicio zi în care am trăit pe această planetă»”. Persoana care trimitea sms-urile era probabil un impostor, a adăugat ea.

Este posibil să apară mai multe dezvăluiri

Ultimele trei episoade ale serialului vor fi lansate pe 15 decembrie. Un trailer de pe site-ul Netflix a sugerat că aceste episoade se vor axa pe plecarea cuplului din familia regală și pe problemele pe care le au în continuare cu presa britanică.

În ianuarie, prințul Harry este programat să lanseze și „Spare”, o carte de memorii pe care a descris-o ca fiind „o relatare de primă mână a vieții mele, care este exactă și complet sinceră”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite