Nunta regală: Prințul Harry și Meghan Markle s-au căsătorit. 100 de mii de admiratori și mii de jurnaliști au fost la Windsor

19 mai 2018, 08:55 (actualizat 5 decembrie 2023, 14:38)

Meghan şi Harry au ajuns să fie unul dintre cele mai populare şi iubite cupluri din Marea Britanie şi din lume. Ea, actriţă de succes la Hollywood, cunoscută pentru rolul interpretat în serialul de televiziune „Suits”, divorţată şi mai mare decât el cu trei ani. El, prinţ, al șaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, ofiţer în Armata Regală, ocupat mereu cu opere de caritate.

A fost o nuntă regală plină de culoare, într-un cadru de basm, la castelul vechi de 5 secole. Meghan şi Harry şi-au dorit o ceremonie mai degrabă relaxată decât una solemnă. Aşa că s-au ocupat personal de organizarea evenimentului şi au pregătit elemente mai puţin obişnuite la Windsor.

Ceremonia a avut loc în capela Saint George de pe domeniul castelului Windsor și a fost oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury. Le-au fost alături 600 de invitaţi.

Meghan Markle poartă o rochie marca Givenchy, iar tiara i-a aparţinut Reginei Mary, face parte din Bijuteriile Coroanei şi i-a fost împrumutată miresei de Regina Elisabeta a II-a, bunica Prinţului Harry, conform Press Association. Voalul impresionant, lung de 5 metri, simbolizează flora celor 53 de naţiuni care formează Commonwealth-ul.

Mireasa a sosit într-un Rolls Royce Phantom, model 1950. La intrarea în capelă, Meghan Markle a fost însoțită de un alai de copii: 10 domnișoare de onoare și paji, între care Prințul George și Prințesa Charlotte.

Prințul Harry, comandant al diviziunii de scafandri militari și general al Corpului de Pușcași Marini, poartă uniforma Marinei Militare Britanice. El a venit cu mult timp înaintea miresei, însoțit de fratele său mai mare, Prințul William, care i-a fost și cavaler de onoare.

Prinţul Charles, moştenitorul tronului, a condus-o pe mireasă la altar, pentru că tatăl lui Meghan Markle este bolnav, se recuperează după o intervenție chirurgicală la inimă. Vizibil emoționat, Harry i-a multumit tatălui său si i-a spus alesei inimii sale: „Arăți incredibil!” Cei doi miri s-au ţinut de mână pe durata întregii ceremonii.

O prezență insolită a fost sora Prințesei Diana, Sarah, care a fost invitată să rostească un mic discurs.

Mirele, emoționat, nu și-a putut stăpâni lacrimile în timpul predicii susținute de episcopul Bisericii Episcopale Americane, Michael Curry.  Acesta a ales și tehnlogia modernă: nu avea în față o lucrare religioasă masivă ci o tabletă electronică.

A urmat o nouă surpriză: un cor care a cântat in stil gospel, Stand by Me, piesa favorită a mirilor.

La finalul ceremoniei religioase, mirii au ieșit din capelă pe poarta de vest. Momentul a adus și scena mult așteptată de public: sărutul. Au pornit apoi într-o caleașcă trasă de patru cai albi pe străzile din Windsor, escortați de o gardă de cavalerie, să salute cei peste 100 de mii de oameni prezenți la eveniment.

(w500) Mirii salu

(w500) Mirii salu

(w500) IeÈirea d

(w500) Ducele Èi

(w500) Harry Èi

(w500) PrinÈul H

(w500) PrinÈul H

(w500) PrinÈul H

(w500) Meghan Mar

(w500) PrinÈul H

(w500) Harry Èi

(w500) PrinÈul C

Recepții în cinstea mirilor

Pentru ducii de Sussex ziua a continuat cu două recepții, la care jurnaliștii n-au avut acces.

600 de invitaţi la nunta regală au participat la o primă recepţie oferită de Regina Elisabeta a II-a, la palatul Windsor. Din meniu: langustine scoţiene, asparagus la grătar şi tartine cu rubarbă, mazăre de grădină cu ouă de prepeliţă şi lămâiţă, cartofi cu ulei de trufe şi parmezan şi burtă de porc Windsor prăjită la foc mic, vinuri şi şampanie.

Tortul de nuntă, cu sirop şi cremă de soc şi lămâie, a fost realizat la reşedinţa reginei din Sandringham, cu soc cules de pe domeniul regal.

Elton John a susţinut un recital pentru invitaţi, la rugămintea Prințului Harry.

A urmat o recepţie de seară, oferită de Prințul Charles, organizată într-o reşedinţă apropiată, Frogmore House, cu 200 de invitaţi. Mirii au plecat de la Castelul Windsor spre locul recepției după și-au schimbat ținutele.

(w500) Plecarea s

Membri ai Familiei Regale și vedete, printre invitații la nuntă

La ceremonia religioasă au participat 30 de membri ai familiei regale, printre care Regina Elisabeta a II-a şi soţul său, ducele de Edinburgh, în vârstă de 96 de ani, Prințul Charles și soția sa, Camilla, Ducesa de Cambridge. Toţi membrii casei regale au câte un rol la nuntă, în funcţie de rang şi popularitate, inclusiv copiii.

Printre invitați au fost și vedete, precum Oprah Winfrey, George și Amal Clooney, David și Victoria Beckham, Elton John, Serena Williams, dar si colegii lui Meghan din serialul „Suits”.

(w500) Harry Èi

(w500) Regina Eli

(w500) PrinÈul C

(w500) Mama lui M

(w500) Meghan în

(w500) PrinÈul G

(w500) Nunta de p

(w500) Trena lung

(w500) Meghan Mar

(w500) PrinÈesa

(w500) Kate Middl

(w500) Familia Cl

(w500) Serena Wil

(w500) David Beck

(w500) Elton John

Mii de jurnaliști din toată lumea au relatat de la Windsor

Euforia nu i-a cuprins doar pe fanii cuplului, ci şi pe jurnaliştii care au relatat despre cea mai aşteptată nuntă a anului.

Evenimentul a fost transmis în direct la televizor și online de miile de ziariști care au fost în Windsor. Toate terasele și balcoanele din jurul castelului au fost transformate în mini-studiouri de televiziune, iar jurnaliștii s-au întrecut în relatări spumoase.

Se așteapta ca evenimentul să atragă la nivel global peste un miliard de telespectatori. A fost prezentă și echipa Știrilor TVR, formată din Laura Fronoiu și Romeo Stancu.

Palatul Buckingham a anunţat, sâmbătă, înainte de ceremonie, că prinţul Harry şi Meghan vor primi, în afara ducatului de Sussex şi titluri nobiliare în Irlanda de Nord şi Scoţia. Astfel, cei doi vor deveni conte şi contesă de Dumbarton şi baroni de Kilkeel.

Nunta are avut loc în condiții de maximă securitate: în Regat nivelul de alertă teroristă este unul sever. Patrulează polițiști, și funcționează un sistem automat de vizualizare a plăcuțelor de înmatriculare. 250 de militari participă la ceremonii. Camarazii de arme ai Prinţului Harry, care a luptat în Afganistan, formează un cordon de securitate de-a lungul străzilor străbătute de alai.

Familia Regală din România nu a participat la nuntă, pentru că nu are caracter de stat, ci privat. Însă le-a trimis un mesaj de felicitare Prințului Harry și viitoarei soții, Meghan Markle și un cadou inspirat de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși: o pereche de cercei și o brățară pentru Meghan și butoni pentru Prințul Harry, toate din aur.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite