Numele județului Olt rămâne același. Referendumul pentru schimbarea numelui în Olt Romanați nu a fost validat

Judeţul Olt îşi va păstra numele. Referendumul local nu a întrunit numarul necesar de voturi pentru ca judeţul să se numească Olt-Romanaţi. Autorităţile locale vorbesc despre dezinteresul cetățenilor, în timp ce Opoziția crede că scrutinul a fost lipsit de importanță.

08 Octombrie 2018, 08:42 (actualizat 08 Octombrie 2018, 20:23) |
Oltul rămâne Olt
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Judeţul Olt se va numi în continuare la fel ca acum, adică tot Olt. Asta, deoarece oltenii au urmat tendinţa manifestată la nivel naţional şi nu au atins pragul pentru ca rezultatul referendumului să fie validat.

Aşadar, majoritatea cetăţenilor din judeţul Olt, prin lipsa de prezentă, a decis ca această schimbare a denumirii judeţului să nu aibă loc.

La nivelul judeţului Olt, prezenţa la vot a fost de 27,19%.

Inițiatorii consideră că refuzul cetățenilor de a merge la urne este un vot de blam dat clasei politice. Reprezentanții Opoziției au contestat de la început ideea unui referendum local.

Organizarea referendumului local a costat bugetul județean 270.000 de lei.

Denumirea "Romanați" a fost dată în 1864, odată cu legea organizării administrativ teritoriale a lui Alexandru Ioan Cuza. Reședința era la Caracal.

Propunerea pentru schimbarea numelui județului Olt în Olt Romanați a venit din inițiativa unui grup din Caracal, format din oameni de cultură, istorici şi reprezentanţi ai societăţii civile, susţinut de parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi de episcopul Slatinei şi Romanaţiului.

Susţinătorii spuneau că, în acest fel, s-ar produce o reparaţie morală şi istorică faţă de locuitorii fostului judeţ Romanaţi, desfiinţat după reforma administrativ-teritorială din perioada comunistă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI