Numele județului Olt rămâne același. Referendumul pentru schimbarea numelui în Olt Romanați nu a fost validat

8 octombrie 2018, 08:42

Judeţul Olt se va numi în continuare la fel ca acum, adică tot Olt. Asta, deoarece oltenii au urmat tendinţa manifestată la nivel naţional şi nu au atins pragul pentru ca rezultatul referendumului să fie validat.

Aşadar, majoritatea cetăţenilor din judeţul Olt, prin lipsa de prezentă, a decis ca această schimbare a denumirii judeţului să nu aibă loc.

La nivelul judeţului Olt, prezenţa la vot a fost de 27,19%.

Inițiatorii consideră că refuzul cetățenilor de a merge la urne este un vot de blam dat clasei politice. Reprezentanții Opoziției au contestat de la început ideea unui referendum local.

Organizarea referendumului local a costat bugetul județean 270.000 de lei.

Denumirea „Romanați” a fost dată în 1864, odată cu legea organizării administrativ teritoriale a lui Alexandru Ioan Cuza. Reședința era la Caracal.

Propunerea pentru schimbarea numelui județului Olt în Olt Romanați a venit din inițiativa unui grup din Caracal, format din oameni de cultură, istorici şi reprezentanţi ai societăţii civile, susţinut de parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi de episcopul Slatinei şi Romanaţiului.

Susţinătorii spuneau că, în acest fel, s-ar produce o reparaţie morală şi istorică faţă de locuitorii fostului judeţ Romanaţi, desfiinţat după reforma administrativ-teritorială din perioada comunistă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite