Nume românești în scandalul QatarGate | Europarlamentarul Cristian Bușoi a făcut două vizite oficiale în Qatar și susține că a fost ”o eroare de interpretare a regulamentului”

20 decembrie 2022, 17:51

Europarlamentarul român Cristian Bușoi este șeful Comisiei pentru Industrie și Energie din Parlamentul European. El a făcut două vizite oficiale în Qatar, în 2019 și 2020. Potrivit libertatea.ro, costurile pentru ambele deplasări ar fi fost asigurate de surse din emiratul din Golf, iar europarlamentarul nu ar fi depus declarații prin care să-și asume acest lucru, așa cum cere regulamentul.

Cristian Bușoi susține însă că a plătit din fonduri proprii una dintre vizite.

La celălalt, într-adevăr, costurile deplasării pentru mine şi alte sute de participanţi au fost acoperite de organizatori. Este într-adevăr o eroare de interpretare a regulamentului, staff-ul meu a considerat că fiind o organizaţie nonguvernamentală cu caracter internaţional s-ar încadra la excepţii, dar am remediat acest lucru”, a afirmat Cristian Bușoi.

Atât Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, aflată zilele acestea la București, cât și președintele Klaus Iohannis au negat că ar avea informații despre nume românești implicate în afacerea Qatargate.

Nu am alte informație decât cele pe care mi le-a comunicat Parlamentul European. Părerea mea este că e o speță complicată și trebuie să lăsăm pe cei care trebuie să verifice să verifice, în speță, să lăsăm procurorii să-și facă treaba”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Parlamentul European e zguduit de cel mai mare scandal de corupție din ultimele decenii. Mai mulți membri, printre care și vicepreședinta Eva Kaili, suspendată acum din funcție, au fost arestați de poliția belgiană, sub acuzația că ar fi primit sume mari de bani de la Qatar și Maroc în schimbul influențării unor decizii. Președinta Parlamentului European a detaliat măsurile luate în acest caz.

Parlamentul European a luat măsuri urgențe, ne-am asigurat că birourile au fost sigilate, am fost prezentă la percheziţia domiciliară a unui anumit membru. Trebuie să ne asigurăm că ţări terţe, care sunt în esenţă autocraţii, nu se amestecă în munca noastră legislativă şi politică. Finanţările organizaţiilor care au avut acces în Parlament, guvernamentale sau nu, vor fi verificate”, a declarat, la București, Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European.

Ramificațiile acestui caz se întind până la fostul comisar pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos. Executivul comunitar verifică dacă fostul demnitar grec avea dreptul să lucreze pentru ONG-ul aflat în centrul scandalului de corupție. Fondatorul acestei organizații este fostul eurodeputat Antonio Panzeri, inculpat în dosar. Autoritățile din Qatar neagă orice implicare în cazul de corupție din Parlamentul European.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite