Nume importante de lideri politici, vehiculate în dosarul de corupție care vizează spațiile comerciale din Aeroportul Otopeni

4 aprilie 2023, 11:06

Procurorii DNA au constatat că afacerile din duty-free-urile și restaurantele de pe Aeroportul Otopeni erau deosebit de profitabile. Spre exemplu, în 2019, firma care operează duty-free-urile a avut o cifră de afaceri de 90 de milioane de euro și un profit net declarat de 5 milioane de euro. Contractele expirau însă la finalul lui 2022. Așa că – potrivit DNA – patronii ar fi pus în mișcare o adevărată mașinărie de împărțit șpăgi. Voiau să ajungă la politicieni de la vârful partidelor de la putere, pentru a-i susţine în prelungirea contractelor. Ar fi încercat să intervină astfel la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și la liderul PSD, Marcel Ciolacu.

 

STENOGRAME DNA

(Sursa: Ordonanţa DNA)

„LĂSCUŢ CĂTĂLIN: Mă duc la MARCEL şi l-am rugat. Să-l sune pe GRINDEANU să facă asta, să-mi dea şi mie o prelungire 3, 5, 7 ani.

HARDAN SAADEH: Unde? La aeroport?

LĂSCUŢ CĂTĂLIN: La aeroport (…) Zice, e supărat MARCEL .. (neinteligibil) Ce s-a întâmplat? Că uite, mi-a zis GRINDEANU că a primit informări nasoale de la SRI despre tine.”

 

Marcel Ciolacu, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților: N-a venit nimeni, niciodată, și le-am citit și eu, stenogramele, cum era și normal. Am văzut foarte clar acolo că atât eu, cât și domnul Sorin Grindeanu eram ocoliți, eram un fel de băieții răi cu care nu se putea sta de vorbă. Deci ce să comentez mai mult? Nu cunosc aceste personaje și mă bucur că se face ordine.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Nu cunosc nicio persoană de pe acea listă pe care am văzut-o. Nici măcar una.

Patronii duty-free-urilor ar fi încercat să intervină şi la persoane influente din PNL, precum europarlamentarul Rareș Bogdan.

 

STENOGRAME DNA

(Sursa: Ordonanţa DNA)

IVAN GEORGE ALEXANDRU: Am mai vorbit cu Rareș.

HARDAN SADEEH: Rareș Bogdan?

IVAN GEORGE ALEXANDRU: Da, stai liniștit! Garantat, săptămâna viitoare!

 

RAREŞ BOGDAN: „Nu am nicio legătură cu dosarul acesta. Niciuna! Faptul că niște domni vorbeau într-un local, invocând politicienii zilei, nu înseamnă absolut nimic”.

În acest dosar au fost plasate în arest la domiciliu patru persoane. E vorba de fostul director al Companiei Aeroporturi București, George Ivan, patronul firmei Millenium, care operează duty-free-urile de pe aeroport, Cătălin Lăscuţ, şi doi intermediari. Ei ar fi pus la bătaie peste 22 de milioane de euro pentru a-şi putea prelungi contractele de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroport.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale față de fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, George Alexandru Ivan, conține numeroase stenograme în care suspecţii vorbesc de șpăgi de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni și despre pretinsa influență pe care ei ar avea-o asupra unor demnitari precum preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, fostul premier PSD Mihai Tudose sau europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

Potrivit stenogramelor, inculpații încercau să intervină la diverși politicieni pentru a-și prelungi contractele, întrucât afacerile erau foarte avantajoase. Numai în 2019, firma care operează aceste duty-free-uri de pe Aeroportul Otopeni a obținut un profit net de aproape 5 milioane de euro, cu o cifră de afaceri de aproape 90 de milioane de euro.

Politicienii amintiți în discuțiile interceptate de DNA susțin că nu au nicio legătură cu această afacere, nici nu-i cunosc pe acești inculpați.

Marcel Ciolacu, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților: Marcel Ciolacu, scrie clar? N-a venit nimeni, niciodată, și le-am citit și eu, stenogramele, cum era și normal. Am văzut foarte clar acolo că atât eu, cât și domnul Sorin Grindeanu eram ocoliți, eram un fel de băieții răi cu care nu se putea sta de vorbă. Deci ce să comentez mai mult? Nu cunosc aceste personaje și mă bucur că se face ordine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite