Numărul persoanelor care suferă de depresie este în creștere. Stresul la locul de muncă va deveni principala cauză a depresiei, avertizează experții

8 ianuarie 2019, 10:57

Cazurile de suicid se înmulţesc peste tot. Care sunt semnele bolii secolului şi ce soluţii există – ne spune Diana Brâncuş.

Într-o lume grăbită, cu presiuni şi nemulţumiri în creştere, tot mai mulţi sunt copleşiţi şi nu au decât gânduri negre.

Peste două milioane de români suferă de depresie, potrivit estimărilor, dar cei mai mulți nu sunt diagnosticaţi. Nici nu ştiu că îi macină o boală perfidă, cu multe feţe, de care ar putea scăpa dacă ar primi ajutor.

Depresia are multe semne. Tristeţea care nu mai trece. Lipsa de energie, oboseala continuă sau agitaţia. Cei suferinzi îşi pierd interesul pentru lucrurile care îi bucurau. Nu mai au încredere în sine și se simt inutili. Au insomnii, mănâncă prea mult sau nu mai vor nimic. Văd totul în negru și îi macină gânduri de moarte. Tinerii cu depresie pot fi nervoși și irascibili. Şi sunt tot mai mulţi. Aproape un sfert dintre adulți trec printr-un episod depresiv major până la 24 de ani

Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, e nevoie de ajutor de la psiholog sau de la medicul psihiatru. Doctorul e cel care pune diagnosticul.

În spatele depresiei se pot ascunde multe. Oamenii suferă fiindcă sunt agresaţi psihic peste tot. Muncesc până nu mai pot, fără să se relaxeze şi fără să aibă satisfacţii. Serviciul le invadează şi viaţa personală.

Stresul la locul de muncă va deveni principala cauză a depresiei, într-un an, estimează experţii. Noile tehnologii îi menţin pe oameni conectaţi permanent şi pierd armonia din familie. Şi reţelele sociale pot adânci singurătatea.

Sunt şi multe boli care cauzează depresie, precum cancerul, afecţiunile tiroidei sau cele inflamatorii. La fel – unele medicamente şi alcoolul! Iar în România, sunt cu milioanele cei care beau.

Riscul de depresie creşte şi cu 75 la sută, în cazul lipsei de vitamina D, arată studiile recente. Femeile sunt mai expuse când nasc, în caz de sindrom premenstrual sau la menopauză. Şi copiii sunt afectaţi.

Oricine poate trece printr-un episod de depresie în viaţă. Ajutorul familiei şi al celor din jur este esenţial.

Medicamentele sunt recomandate în cazurile severe. Şi psihoterapia este foarte utilă.

Sportul, plimbările şi chiar curăţenia făcută acasă pot ţine depresia departe, spun unele cercetări. E bună şi sunătoarea. Credinţa alungă gândurile negre. Şi, foarte important: Iubirea poate vindeca!

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite