Numărul persoanelor care au depus plângeri împotriva jandarmilor se apropie de 400. Audierile vor avea loc atât la Parchetul General, cât și la cel Militar

21 august 2018, 10:10

ACTUALIZARE În dosarul preluat de către Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 386, fiind efectuate în continuare activități privind identificarea persoanelor care au fost implicate în comiterea violențelor, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de doi inculpaţi pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi unul pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în forma sustragerii unei arme. Cercetările continuă cu inculpaţii aflaţi în stare de arest preventiv.

Iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au fost înregistrate 22 de dosare penale.

ACTUALIZARE Ieri dimineață, mai mulți participanți la mitingul din 10 august au mers la Parchetul General să depună plângeri că au fost agresați de jandarmi ori că au inhalat gaze lacrimogene. Numărul plângerilor a trecut de 300.

Ministrul de Interne prezentase un raport din care reieșea că au existat jandarmi, însă foarte puţini, care au avut un comportament violent.

Dosarul care este acum la Parchetul General, secția militară, vizează infracţiunile de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în timpul intervenţiei în forţă a jandarmilor la protestul antiguvernamental.

Procurorii au cerut Jandameriei documente, au audiat peste 100 de persoane și l-au chemat pe actualul șef al Jandarmeriei să explice de ce unii jandarmi aveau ascunse numerele de pe cască.

Ministrul Justiției a făcut primele declarații referitoare la dosarul incidentelor din Piața Victoriei.

Politiştii din Teleorman verifică din ce cauză a murit un bărbat care a participat la protestul din 10 august. Acesta suferea de boli cronice și a primit îngrijiri medicale în Piaţa Victoriei pentru că avea o sângerare la nivelul nasului, dar a refuzat transferul la spital, susţine Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Cinci zile mai târziu, a ajuns la Spitalul Judeţean din Alexandria cu hemoragie digestivă, iar în urmă cu doua nopti, a decedat. Reprezentanţii spitalului spun că pacientul era în evidenţă pentru mai multe afecţiuni cardiace şi digestive.

Cauzele exacte ale decesului vor fi stabilite în urma necropsiei.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au deschis un dosar penal prin moarte în condiţii necunoscute.

La 11 zile de la protest, în spital mai sunt internate două victime, cu arsuri pe 10-15% din suprafaţa corpului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite