Numărul muncitorilor străini aduşi în România s-ar putea dubla anul viitor

Guvernul vrea să aprobe cel mai mare contingent de noi lucrători din afara Uniunii Europene, de 100.000 de oameni. E nevoie de muncitori mai ales în construcţii, în industria ospitalităţii, dar şi în transporturi, repararea autovehiculelor şi fabricarea pâinii.

03 Noiembrie 2021, 20:48 Știrile TVR |

Deficitul de angajaţi se vede cel mai bine în construcţii, pentru că o parte dintre muncitorii români au plecat în vestul Europei unde primesc salarii mai bune. Rămase fără meseriaşi, firmele din construcţii angajează mai ales oameni din Asia, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare şi multă birocraţie.

Nici în restaurante şi hoteluri angajaţii românii nu mai sunt suficienţi.

Potrivit Ministerului Muncii, 265 de mii de locuri de muncă au fost anul acesta vacante, iar pentru unele dintre ele angajatorii au încercat în mod repetat să găsească oameni, dar fără succes. Fie oamenii nu erau calificaţi pentru posturi, fie salariile, condiţiile de muncă sau distanţa faţă de casă nu le-au convenit.

Anual, din 2014, în România au fost admişi mii sau zeci de mii de muncitori străini.

Anul acesta contingentul de 25 de mii de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă a fost dublat în august de către guvern din cauza cererilor venite de la companii. În acelaşi timp, 5% dintre români sunt şomeri, iar în rândul celor cu vârste între 15 şi 24 de ani rata şomajului se menţine foarte ridicată, de aproape 20%.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI