Numărul fermierilor înscriși în programul “Tomata” s-a dublat

18 mai 2018, 08:04

720 de legumicultori din Dolj s-au însris anul trecut în program.

Anul acesta, numărul cererilor s-a dublat. Interesul lor este dat și de subvenția pe care o primesc – 3.000 de euro pentru 1000 mp plantați cu roșii.

Producătorii sunt obligați să scoată tomatele la vânzare în două etape: 15 iunie pentru ciclul l şi noiembrie – 20 decembrie pentru ciclul II.

Programul a fost demarat anul trecut de Ministerul Agriculturii, care vrea ca primăvara și iarna să găsim în piețe și supermarketuri tomate românești.

Marinela Vană a terminat Psihologia, dar a renunțat la carieră în favoarea agriculturii. Acum 5 ani, a accesat programul „Tânărul Fermier” și a început să cultive legume în solar. Pentru că afacerea a mers, anul trecut s-a înscris și la Programul „Tomata”.

„Ne-au ajutat bănuții pentru că ne ajută să achizițonăm lemne și cărbubne. Noi, roșiile astea le semănăm după Sfțntul Ion. Pe 8 ianuarie trebuie neapărat să le semănăm și automat este nevoie de încălzire. Au nevoie de căldură” – Marinela Vană.

Marinela lucrează cot la cot cu tatăl ei.

Aproximativ 1600 de horticultori au depus anul acesta cereri pentru a primi ajutorul de la stat.

Pentru a beneficia de Programul Tomata, fermierii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spații protejate de 1.000 mp, să valorifice cu documente justificative 2.000 de kg de roşii şi să fie înregistrați în  Registrul Agricol.

Numărul horticultorilor care s-au înscris în program, la nivelul întregii țări, aproape s-a triplat. Anul trecut s-au plătit 4 mii de subvenții, anul acesta sunt peste 11 mii de cereri. În primul an, 50 de mii de tone de roșii românești au fost vândute în piețe primăvara și iarna.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite