Autoritățile anunță că transporturile de lemne vor fi supravegheate video, inclusiv cu drone. Bilanț după 6 luni de funcționare a SUMAL 2.0, sistemul de urmărire în timp real a trasabilității lemnului din pădure până la fabrică

Autoritățile vor să supravegheze cu drone transporturile de lemne. Imaginile în timp real vor aduce un plus de informații în sistemul național de monitorizare a masei lemnoase. Acum, acesta permite verificarea transporturilor pe baza actelor înregistrate oficial, iar numărul accesărilor a crescut. Ba mai mult, aproape 3.500 de persoane au și reclamat la 112 posibile ilegalități. Pe baza sesizărilor, în unele cazuri s-a ajuns până la confiscarea lemnelor și a camioanelor.

03 August 2021, 21:04 (actualizat 04 August 2021, 07:44) Știrile TVR |

Pe site sau în aplicația SUMAL Inspectorul Pădurii, orice transport de lemne poate fi verificat. Apar date despre avizul de transport, proveniența sau specia lemnului.

În ultimele 6 luni, 850.000 de români au verificat transporturile de lemne. Peste 3.400 dintre ei au sunat la 112 ca să reclame posibile ilegalități. În peste 120 de cazuri s-a dovedit că au avut dreptate, iar investigațiile poliției și ale silvicultorilor s-au lăsat cu amenzi, confiscarea a 24 de camioane și întocmirea a 20 de dosare penale.

Din februarie, România are o variantă nouă a sistemului SUMAL. Autoritățile spun că tot mai puține firme își asumă riscul să transporte ilegal material lemnos. Au crescut semnificativ numărul avizelor, dar și cantitățile transportate.

Sistemul nu poate arăta însă cât lemn a plecat din păduri fără documente.

Activiștii de mediu consideră că SUMAL 2.0 nu și-a atins capacitatea. Nu există personal suficient pentru a analiza cantitatea uriașă de date care se adună. Iar unele informatii rămân secrete, susțin aceștia.

Autoritățile anunță că transporturile de lemne vor fi supravegheate video, inclusiv cu drone.

Datele arată că în ultimele luni, în urma celor 20.000 de controale făcute, numărul sesizărilor penale a fost mai mare cu o treime față de perioada similară a anului trecut.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI