Numărul donatorilor de organe a scăzut după scandalul Lucan. Rudele pacienților în moarte cerebrală nu-și mai dau acordul pentru prelevare

10 ianuarie 2018, 20:04

Această femeie a fost diagnosticată cu ciroză hepatică acum un an. Medicii i-au spus că are nevoie de un nou ficat, aşa că au pus-o pe lista de aşteptare.

Acum o săptămână, femeia a fost supusă transplantului. Câteva zile mai târziu, un bărbat a primit şi el o nouă şansă la viaţă. Sunt singurii pacienţi care au beneficiat de o astfel de procedura, la Institutul Fundeni, în primele zece zile ale anului.

Numărul donatorilor a continuat să scadă când au apărut informaţii despre neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Un raport întocmit de ministerul Sănătăţii pe vremea când instituţia era condusă de Vlad Voiculescu arată că atunci când se decidea cine urma să primească rinichi erau luate în considerare criterii medicale care îi discriminau pe pacienţii care se aflau de mai mult timp pe lista de aşteptare.

Un proiect de lege care a fost pus în dezbatere de minister prevede ca alegerea receptorului să aparţină şefului echipei chirurgicale, după ce se consultă cu ceilalţi specialişti implicaţi.

Proiectul final al noii legi privind transplantul uman va fi trimis în Parlament pentru dezbatere publică și adoptare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite