Numărul donatorilor, în scădere. În primele luni ale anului, au fost prelevate organe de la 30 de oameni

De Ziua Donatorului de Organe, asociaţiile de pacienţi trag un semnal de alarmă. Numărul donatorilor a scăzut semnificativ. În primele şase luni ale anului, au fost prelevate organe doar de la 30 de persoane aflate în moarte cerebrală. Asta în timp ce cinci mii de români au nevoie de organe noi. Asociația Transplantaților din România cere reformarea întregului sistem.

16 Iulie 2018, 19:19 (actualizat 16 Iulie 2018, 22:00) |
Numărul donatorilor, în scădere
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Bărbatul din imagini a fost diagnosticat cu o boală renală gravă acum un an. De atunci, a stat mai mult prin spitale. Şansa lui ar fi un transplant de rinichi. De şase luni se află pe lista de aşteptare.

De trei ori pe săptămână trebuie să particip la şedinţele de dializă, altfel organismul meu n-ar rezista din cauza toxinelor care se acumulează în corp – pacient.

Numărul donatorilor a scăzut însă alarmant în ultimii ani. În 2014 de exemplu, am avut 138 de donatori. În 2016, 123. Anul trecut, numărul s-a înjumătăţit.

"De două săptămâni sunt 9 intoxicaţi cu ciuperci în ţară. Doi sunt prioritizaţi pe lista de transplant. Povestea este a unei fete care are 18 ani pentru care a venit un donator în viaţă, un coleg de 17 ani. Nu putem să îl prelevăm. Ieri tatăl ei care a consumat şi el ciuperci a murit. De două săptămâni nu am avut niciun fel de donator şi niciunul dintre aceşti pacienţi nu a putut beneficia de grefă" - Dana Tomescu, medic ATI Institutul Fundeni.

Neregulile care au ieşit la iveală în ultimii ani le-au făcut pe rudele pacienților care ajung în moarte cerebrală să nu își mai dea așa ușor acceptul pentru prelevarea organelor.

Asociaţiile de pacienţi spun că avem nevoie de o lege a transplantului.

"Trebuie create mai multe centre de transplant şi pregătiţi medici specialişti pe toate tipurile de transplant. Ne-am dori ca şi activitatea de transplant privată să aibă acces pe această arie terapeutică" - Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

"O parte din vină ne aparţine şi nou, autorităţilor, pentru că indiferent câte scandaluri au fost şi au fost ar fi trebuit să nu încetăm să susţinem această activitate, ar fi trebuit să avem mai demult o lege a transplantului" - Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii promite că în cel mult două luni legea transplantului va fi pusă în dezbatere publică. Acum, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de donatori.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI