Numărul deceselor provocate de COVID-19 la nivel global a depăşit un milion. Experţii avertizează că cifra reală este probabil mult mai mare

29 septembrie 2020, 08:27

Numărul de oameni din întreaga lume care au murit cu COVID-19 a trecut de un milion, potrivit datelor prezentate, marţi, de Universitatea Johns Hopkins.

Decesele însumate din SUA, Brazilia şi India reprezintă aproape jumătate din totalul mondial.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit cifra „ameţitoare”, dar spune că cifra reală este probabil mult mai mare. „Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere fiecare viaţă individuală. Erau taţi şi mame, soţii şi soţi, fraţi şi surori, prieteni şi colegi”, a spus el într-un mesaj video.

Pragul de un milion de decese a fost atins la aproape 10 luni după apariţia focarului de coronavirus din Wuhan, China, scrie BBC News.

De atunci, pandemia sa răspândit în 188 de ţări, cu peste 32 de milioane de cazuri confirmate.

Între timp, la nivel mondial continuă eforturile de a dezvolta un vaccin eficient, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că numărul morţilor ar putea atinge două milioane înainte ca unul să fie disponibil pe scară largă.

Pierderile de vieți omenești nu au fost în zadar pentru că doctorii au învățat lunile acestea cum să lupte mai bine cu boală. Deși numărul persoanelor infectate estde în ce în ce mai mare, totuși, rată mortalității din cauza acestei maladii este în scădere. Medicii au învățat, de exemplu, să țină pacienții cu fața în jos ca să evite ventilarea mecanică. Au testat continuu medicamente și au descoperit care sunt acelea care pot ameliora starea de sănătate sau chiar duce spre vindecare, cum e cazul dexametazonei.

Doctorul Martin Landraz, de la Universitatea Oxford, spune că, după nenumărate încercări pe un număr foarte mare de pacienți, medicii știu acum că hidroxiclorochina nu are nici un efect asupra bolnavilor în stare gravă și că nici alte retrovirale folosite în terapiile HIV – SIDA nu sunt eficiente. Tratamentele cu plasmă sunt încă în faza de testare.

O terapie promițătoare pare să fie cea cu anticorpi monoclonali, folosită și la anumite tipuri de cancer. Experții din întreaga lume spun însă că nu dețin încă formula miraculoasă pentru tratarea acestei infecții, iar OMS atrage atenția că s-ar mai putea să mai piară încă un milion de oameni până când va apărea vaccinul eficient și accesibil tuturor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia