Numărul celor morți în cutremurele care au zguduit Turcia și Siria depășește 7.800. Peste 8.000 de oameni au fost scoși de sub ruine, în Turcia, iar aproximativ 380.000 s-au refugiat

Căutarea supraviețuitorilor continuă
Căutarea supraviețuitorilor continuă
7 februarie 2023, 05:50

ACTUALIZARE În Turcia, s-a confirmat că 5.894 de persoane au fost ucise, în timp ce 1.932 de persoane au murit în Siria. În total, 7.826 de decese, notează The Guardian cel mai recent bilanț. Există temeri că numărul deceselor va crește. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății estimează că 20.000 de oameni ar fi murit.

ACTUALIZARE Peste 8.000 de oameni au fost scoși până acum din dărâmăturile din Turcia, a declarat vicepreședintele turc, Fuat Oktay. Aproximativ 380.000 de oameni s-au refugiat în adăposturi guvernamentale sau hoteluri, iar alții s-au înghesuit în mall-uri, stadioane, moschei și centre comunitare.

ACTUALIZARE Răspunsul guvernului turc la cutremurele devastatoare ar putea afecta rezultatul alegerilor pentru Erdogan.

ACTUALIZARE Numărul celor morți în cutremurele care au zguduit Turcia și Siria a ajuns la 7.266. Ministrul Sănătății din Turcia spune că bilanțul deceselor din țara sa a ajuns la 5.434, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE Imagini zguduitoare cu două surori prinse sub dărâmături. Cea mare îi spune salvatorului: Scoateți-mă de sub această dărâmătură, domnule, pe mine și pe sora mea, și voi deveni sclava ta:

 

 

ACTUALIZARE Alți 13 cetățeni români, între care doi minori, au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Turcia, prin intermediul unui al doilea zbor umanitar MApN, transmite MAE.

ACTUALIZARE Numărul morților a ajuns la 6.000, iar căutarea supraviețuitorilor continuă, potrivit Associated Press.

ACTUALIZARE Echipele de căutători voluntari din Siria au reușit să salveze câțiva copii și un adult:

 

 

ACTUALIZARE La 40 de ore de la primul cutremur devastator din Turcia, echipele de căutare fac eforturi supraomeneşti pentru găsirea supravieţuitorilor. Înveliţi cu pături şi in jurul focului ca să se încălzească, oamenii aşteaptă cu sufletul la gură veşti de la salvatori. Nu au mai dormit de aproape două zile şi mănâncă ce primesc de la voluntari. Un material în exclusivitate realizat de trimișii noștri speciali în Turcia, Adelin Petrişor și Dragoș Stoian.

ACTUALIZARE Ora de Știri: Luptă pe viață și pe moarte în Turcia și Siria, pentru a găsi supraviețuitori ai cutremurului ucigaș, produs ieri la granița dintre cele două țări. Echipele de salvare sunt într-o cursă contra cronometru. Cu fiecare minut, scad șansele de a mai scoate de sub dărâmături oameni în viață. Motivul: În multe zone, ninge si e ger. Supraviețuitorii, la rândul lor, au de luptat cu durerea de nedescris pricinuită de pierderea apropiaților. Au murit peste 5.000 de oameni, iar bilanțul crește mereu.

 

 

Ajutați-mă ! Ajutor ! Ai mei sunt acolo!

Oamenii sunt disperați. Au ajuns la locuințele familiilor și apropiaților de care nu mai știu nimic de ieri, când a avut loc nenorocirea. Au găsit mormane de moloz, sub care cei dragi au fost îngropați de vii.

Începând de astăzi, sunt 7 zile de doliu național în Turcia. E stare de urgență timp de trei luni în zonele lovite de cutremurul de 7,8 care a avut loc ieri, în zori.

Recep Erdogan, președintele Turciei: Actuala situaţie necesită măsuri extraordinare. Declarăm zone calamitate cele 10 provincii afectate de cutremur.

În orașele mari, operațiunile de căutare și salvare sunt în plină desfășurare. Sunt echipe și utilaje suficiente.

Însă în unele localități sau așezări mai mici, salvatorii nu au ajuns nici până acum.

Vedeți, aici e un mort. Nu l-a luat nimeni. Se aude și o femeie de sub dărâmături!

Se aud voci, dar nu vine nimeni! Suntem terminați, Doamne! Se aud strigăte și nu e nimeni.

Ninsoarea și gerul fac imposibilă derularea operațiunilor de salvare în multe localități. Oamenii se uită neputincioși la dărâmăturile sub care, speră ei, rudele lor mai sunt în viață. Dar deja s-a așternut zăpada. Oamenii se simt abandonați.

Am doi nepoți aici. Clădirea s-a prăbușit ieri pe la ora 2.

Nu e nimeni aici, soarta ne e pecetluită. Așa sunt ordinele, nu ne lasă să-i căutăm noi.

Într-unul dintre orașele cele mai afectate de seismul ucigaș de ieri, oamenii au vandalizat magazinele. Mulți spun că au recurs la gesturi disperate, pentru că nu mai aveau apă și nu mai aveau nimic de mâncare, dar se vor întoarce să plătească.

SIRIA

Seismul a avut loc în zona de graniță cu Siria. Mare parte din localitățile siriene afectate de cutremur sunt sub controlul rebelilor, care luptă cu armata guvernului sirian. Operațiunile de salvare decurg greu. Și din cauza haosului și a lipsei unei autorități locale, dar și din cauza vremii. Acolo unde acționează căștile albe – voluntarii care de ani de zile oferă ajutor victimelor războiului civil – operațiunile de salvare decurg mai bine.

În nord-vestul Siriei, Citadela din Alep, care datează din secolul al 13-lea, și mai multe situri arheologice au fost avariate de cutremur. Unele monumente sunt iremediabil pierdute.

 

ACTUALIZARE Cel puțin 20 de persoane au evadat dintr-o închisoare care deține membri ai Statului Islamic din nord-vestul Siriei, după cutremurele de ieri, potrivit presei locale și Agence France-Presse.

ACTUALIZARE Cel puţin 1.712 persoane şi-au pierdut viaţa şi mii au fost rănite în Siria după cutremurele şi replicile din Turcia vecină, informează marţi autorităţile şi salvatorii, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia de ştiri siriană SANA a relatat că 812 persoane au murit şi 1.449 au fost rănite în provinciile controlate de guvern Alep, Latakia, Hama, Idlib şi Tartous.

Cel puţin 900 de oameni au murit în teritoriile controlate de opoziţie din nord-vestul Siriei şi 2.300 au fost răniţi, însă se aşteaptă ca bilanţul „să crească dramatic”, a precizat echipa de salvare a „Căştilor Albe”.

ACTUALIZARE După activarea mecanismului de protecție civilă al UE de către Turcia, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania), împreună cu Albania și Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE și cu autoritățile turce.

ACTUALIZARE Potrivit NEXTA, bilanțul din Turcia este: 3.549 de morți și 22.168 de răniți.

ACTUALIZARE Turcia s-a deplasat cu trei metri. Președintele Institutului de Vulcanologie, Italia: ”Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur”

ACTUALIZARE CORESPONDENȚĂ DE ADELIN PETRIȘOR: Primele imagini ale sinistrului din Turcia, filmate de corespondenții TVR. Sute de salvatori caută viață sub un bloc făcut una cu pământul

ACTUALIZARE Președintele Turciei, Recep Erdoğan, a impus stare de urgență timp de 3 luni în 10 provincii afectate de cutremure.

Potrivit lui Erdogan, 70 de țări au oferit ajutor pentru operațiunile de căutare și salvare.

Autoritățile vor să deschidă hotelurile din Antalya pentru a-i găzdui temporar pe sinistrați.

Bilanțul deceselor a ajuns la 3.549 în Turcia.

În Turcia și Siria au murit în total 5.151 de persoane în urma seismelor de luni.

ACTUALIZARE 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, afectați de cutremurul din Turcia estimează Organizația Mondială a Sănătății

ACTUALIZARE Fotbalistul Christian Atsu a fost scos de viu din dărâmături, potrivit managerului său, citat de The Guardian.

CITEȘTE ȘI: În zona controlată de rebeli din Siria, accesul organizaţiilor umanitare este problematic. Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a ajuta Turcia în urma dezastrului provocat de cutremure

ACTUALIZARE Fluxul de ajutor critic al Organizației Națiunilor Unite din Turcia către nord-vestul Siriei s-a oprit temporar din cauza deteriorarii drumurilor și a altor probleme logistice care au legătură cu seismul mortal care a zguduit luni cele două țări, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. „Unele drumuri sunt avariate, altele sunt inaccesibile. Există probleme logistice care trebuie rezolvate”, a declarat pentru Reuters Madevi Sun-Suona, purtătorul de cuvânt al Oficiului Națiunilor Unite pentru coordonarea asistenței umanitare (OCHA). „Nu avem o imagine clară despre când se va relua”, a spus ea.

ACTUALIZARE 243 de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, informează DPA. Acest bilanţ revizuit a fost anunţat de preşedintele AFAD, Yunus Sezer, marţi dimineaţă.

CITEȘTE ȘI: Campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului din Turcia care au nevoie de transfuzii

ACTUALIZARE Competiţiile sportive au fost suspendate în Turcia, în urma cutremurului devastator

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indian, Arindam Bagchi, a declarat că Delhi a trimis în Turcia primul său lot de specialiști în salvare și intevenții de urgență. India a trimis si materiale medicale, echipe de câini antrenați, mașini de găurit și alte echipamente necesare.

ACTUALIZARE Misiunea de sprijin pentru Turcia – ziua 1. Pompierii români acționează în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, zonă puternic lovită de cutremur. A avut loc prima misiune de recunoaștere în teren

ACTUALIZARE Numărul total de morți se apropie de 5.000 în Turcia și  Siria. Peste 1.600 de oameni ar fi murit în Siria, atât în zonele guvernamentale, cât și în zonele controlate de rebeli, notează BBC. Cel puțin 1.449 de persoane au fost rănite în provinciile Alep, Latakia, Hama, Idlib și Tartous.

Cu cel mai recent bilanț al deceselor din Turcia a ajuns la 3,419.

Numărul total de morți confirmați oficial în cele trei zone este de 5,021..

ACTUALIZARE Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a zguduit estul Turciei marți, a anunțat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC), citat de Reuters. Centrul a spus că seismul a avut loc la o adâncime de 46 km (28,58 mile). Seismologii se așteptă să fie o serie de replici după cele două cutremure majore de ieri. Deși mai puțin puternice decât evenimentul inițial, ele reprezintă un risc pentru salvarea lucrătorilor și ar putea provoca prăbușiri suplimentare printre clădirile deja slăbite de cutremurele de ieri.

ACTUALIZARE Mii de voluntari se află pe aeroportul din Istanbul pentru a zbura spre orașele care au fost afectate de cutremure pentru a ajuta.

ACTUALIZARE Autoritățile turce au trimis în zona cutremurului peste 24.400 de specialiști în intervenții în situații de urgență și au confirmat că 5.775 de clădiri s-au prăbușit.

ACTUALIZARE Ajutorul internaţional urmează să ajungă marţi în Turcia şi în nordul Siriei.

Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, 45 de ţări şi-au oferit ajutorul.

În schimb, în Siria, la apelul lansat de autorităţile de la Damasc a răspuns în special aliatul său rus, care a promis echipe de salvare „în următoarele ore”, în timp ce, conform armatei, peste 300 de militari ruşi sunt deja la faţa locului pentru a ajuta echipele de intervenţie.

ONU a reacţionat la rândul său, dar a insistat ca ajutorul furnizat „să ajungă la sirienii de pe întreg teritoriul”, dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului. În aceste zone controlate de rebeli, în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, au fost număraţi cel puţin 700 de morţi.

Bilanţul de o parte şi de cealaltă a frontierei a crescut permanent, iar dată fiind amploarea pagubelor numărul morţilor riscă să fie tot mai mare pe măsură ce se desfăşoară căutările. Scăderea radicală a temperaturilor produce un risc suplimentar de hipotermie în rândul răniţilor, blocaţi în ruine.

ACTUALIZARE Opoziţia siriană a spus că „sute de familii” sunt încă prinse sub dărâmături. Timpul se scurge pentru a salva sute de familii încă prinse sub dărâmăturile clădirilor distruse după cutremurul devastator din această săptămână, a declarat marți șeful serviciului de apărare civilă condus de opoziția siriană.

ACTUALIZARE Peste 20,426 au fost răniți și peste 7.800 de oameni au fost salvați în 10 provincii, a declarat Orhan Tatar, un oficial al autorității de gestionare a dezastrelor din Turcia. Peste 5,775 de clădiri au fost distruse în urma seismelor.

ACTUALIZARE Cel puțin 3.381 de persoane au murit în Turcia, potrivit Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență. În Siria, bilanțul deceselor a ajuns la 1.444. Numărul total al persoanelor care și-au pierdut viața a ajuns la 4.890. OMS a avertizat că numărul morților ar putea fi de patru ori mai mare și ar putea ajunge la 20.000, în zilele următoare.

ACTUALIZARE Republica Moldova trimite 50 de salvatori în localitățile afectate de cutremure din Turcia

CITEȘTE ȘI: Adelin Petrișor, trimis special al TVR în Turcia: Foarte multă lume speriată, lumea e șocată – de magnitudine, de gradul de distrugere. Situația e complicată în Turcia, însă este și mai grea, mult mai grea în Siria

ACTUALIZARE Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia. Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD au ales-o pentru echipa din România.

CITEȘTE ȘI: Mai mulți studenți și profesori aflați în Turcia, aduși în țară cu avioanele armatei. ”Efectiv vedeam cum poate nu o să mai fim, cum o să ne caute lumea prin dărâmături”

ACTUALIZARE Sute de sinistrați din zona de epicentru și-au petrecut noaptea sub cerul liber. Sunt temperaturi de iarnă, iar oamenii sunt îmbracați așa cum au apucat să iasă din casă în momentul producerii seismului.

Casele noastre sun avariate, nu mai putem intra. N-am mâncat nimic de aproape o zi, copiilor le e foame, a spus un cetățean turc.

De-abia am reuşit să ieşim din casă. Avem patru copii, am ieşit în ultima clipă. Cred că au rămas oameni îngropati sub blocul nostru. A fost un dezastru. Acum suntem disperaţi, n-am primit nici apă, nici mâncare, spune un alt cetățean.

În alte zone, au fost amenajate corturi pentru sinistrați, iar în orașele mari sunt folosite ca adăpost toate spațiile libere, inclusiv saloanele de nuntă.

Echipele de salvare sunt într-o luptă contra cronometru. Caută febril prin mormanele de moloz, uneori cu mâinile goale, cu speranța că mai găsesc pe cineva în viață. Și din când în când se aud exclamații de bucurie. ”A mai fost găsit un supraviețuitor!”.

Seismologii occidentali consideră că seismul a făcut un asemenea prăpăd din trei motive: ora – fiind în zori, oamenii dormeau și nu au avut timp să reacționeze,al doilea factor este locul – în capătul de est al faliei anatoliene nu a mai fost un cutremur puternic de 200 de ani, deci se acumulase tensiune tectonică. În al treilea rând, e vorba despre clădirile construite fără a ține seama de riscul seismic extrem din Turcia.

Circulă informații în presă locală, potrivit cărora în unele zone izolate din Turcia și din Siria nici acum nu au ajuns echipele de salvare. Nu se știe nimic despre localități întregi, telecomunicațiile fiind complet întrerupte din cauza distrugerilor provocate de seism.

ACTUALIZARE Serviciul pentru Situații de  Urgență din Turcia declară că peste 2.600 de salvatori din 65 de țări au fost trimiși în zona dezastrului pentru a ajuta.

În total, au fost livrate 300.000 de pături și peste 41.00 de corturi de familie

ACTUALIZARE Istanbulul a trimis aproximativ 13.000 de salvatori în zona cutremurului, a declarat guvernatorul Ali Yerlikaya. Echipa este formată din personal de specialitate și voluntari și a fost trimisă în special în provincia Hatay. Hatay a suferit daune devastatoare în urma cutremurului de luni – care a împărțit și pista aeroportului Hatay în două.

ACTUALIZARE Japonia a trimis o echipă de salvare în caz de dezastre pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare în Turcia. Și Coreea de Sud trimite salvatori și articole medicale de urgență în Turcia.

ACTUALIZARE Prim-ministrul australian Anthony Albanese a declarat marți că guvernul său va oferi un ajutor „inițial” de 10 milioane de dolari australieni ( 5,76 milioane de lire sterline) grupurilor umanitare. „Asistența Australiei îi va viza pe cei care au cea mai mare nevoie”, a spus el, exprimându-și condoleanțe celor afectați.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Chris Hipkins, aflat în vizită în Australia, a anunțat, de asemenea, că guvernul său va contribui cu 1,5 milioane de dolari neozeelandezi (0,79 milioane de lire sterline).

ACTUALIZARE Un nou cutremur puternic s-a produs în centrul Turciei. US Geological Survey transmite că un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs la o adâncime de 10 km (6 mile) în apropierea orașului Golbasi. Între timp, Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC) din Franța a stabilit puterea cutremurului în apropiere de Golbasi la 5,6, adăugând că s-a produs t la o adâncime de 2 km. Ambele agenții au declarat că seismul a avut loc marți la 03:13 GMT.

Sud-estul Turciei a fost zguduit de o serie de replici de la cutremurul dezastruos din apropierea orașului Gaziantep de luni dimineață.

ACTUALIZARE Cutremurele violente care au zguduit sud-estul Turciei au provocat peste 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, a anunţat în noaptea de luni spre marţi directorul Agenției turce pentru dezastre și urgențe Yunus Sezer, informează BBC.

Peste 1.400 de persoane au murit în Siria, potrivit celui mai recent bilanț.

Potrivit estimărilor ONU, bilanțul ar putea fi de 8 ori mai mare.

ACTUALIZARE Opt cetăţeni români şi doi polonezi au fost îmbarcaţi, luni seară, într-o aeronavă militară, pentru a părăsi Turcia, în urma cutremurelor produse în această ţară.

ACTUALIZARE Cutremur Siria: Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări luni că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la „toţi sirienii de pe întreg teritoriul”, inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP.

Bassam Sabbbagh s-a întâlnit luni la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să „faciliteze toate (procedurile) necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar” ca răspuns la cutremurul care a lovit Siria şi Turcia.

ACTUALIZARE Aproximativ 20 de presupuşi luptători aparţinând grupării Stat Islamic au evadat dintr-o închisoare din Siria în urma cutremurului

Aproximativ 20 de luptători suspectaţi ca aparţinând grupării Stat Islamic (SI) au evadat dintr-o închisoare siriană în timpul unei revolte produse în urma cutremurului care a zguduit luni regiunea, informează marţi AFP.

Închisoarea militară Rajo, situată în apropierea graniţei cu Turcia, în nord-vestul Siriei, găzduieşte aproximativ 2.000 de deţinuţi, dintre care circa 1.300 sunt suspectaţi că ar fi luptat pentru SI, conform unei surse din cadrul închisorii. Printre prizonieri se numără şi luptători kurzi.

ACTUALIZARE Secretarul de stat Blinken oferă sprijinul SUA omologului turc Cavusoglu

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, să comunice ce pot face Statele Unite pentru a ajuta ţara puternic afectată de cutremur, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, informează Reuters.

ACTUALIZARE Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au anunţat luni că s-au oferit să ajute Ankara în urma seismelor soldate cu mii de morţi şi răniţi, care au lovit Turcia şi Siria, informează AFP.

 

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs luni, în apropiere de Gaziantep, la primele ore ale zilei, în timp ce oamenii dormeau. Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs apoi în jurul orei locale 13:30, despre care oficialii au spus că „nu a fost o replică”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite