Cazurile de rujeolă sunt în creştere în toată lumea, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care atrage atenţia asupra importanţei vaccinării. Un raport publicat la Geneva arată că o treime din cazurile de anul trecut s-au înregistrat în Europa. Această explozie de rujeolă e provocată, în parte, de campaniile anti-vaccinare şi de ştirile false.
Anul trecut, au fost 230 de mii de îmbolnăviri de rujeolă, la nivel mondial. Regiunile aflate în conflict și zonele sărace sunt principalele puncte fierbinți.
Europa a înregistrat 83 de mii de cazuri de rujeolă, adică o treime din totalul îmbolnăvirilor.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția însă că foarte puține cazuri sunt raportate autorităților sanitare. Așadar, numărul real de bolnavi de rujeolă ar putea depăși 2 milioane.
În România, de la începutul lui 2016 și până acum, numărul total de cazuri confirmate este de 15 857, dintre care 61 de decese.
Organizația Mondială a Sănătății face o serie de recomandări. Prioritară este vaccinarea antirujeolică, la timp și în doza corectă.
Diversele teorii ale conspirației care circulă pe internet și campaniile anti vaccinare din ce în ce mai agresive sunt orchestrate, în unele cazuri, de ruși, afirmă publicația americană Newsweek.
În cadrul operațiunilor de propagandă anti occidentală, troli și conturi false din Rusia, ar răspândi minciuni despre riscurile și pericolele vaccinării - afirmă mai multe rapoarte publicate în Statele Unite.