Numărul cazurilor de COVID a scăzut în ultima săptămână, dar încă mor români din cauza virusului. Medicii recomandă purtarea măștii

8 august 2022, 21:11

Din circa 15 mii de teste prelucrate de la ultimul bilanț, aproape 4.700 au ieşit pozitive. Au fost cu 33 la sută mai multe cazuri noi de la o zi la alta. De la o săptămână la alta, sunt însă mai puţine cu circa cinci mii. Au fost aproape 52.000 în total.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:  „O scădere semnificativă. Sperăm ca acest trend să continue și să intrăm într-o perioadă de scădere a numărului de cazuri în săptămânile următoare. E posibil să existe o anumită fază de platou, o săptămână sau două, după care scăderea să se reia. Eu cred că ar trebui să-i încurajeze în continuare în utilizarea măștii în spațiile închise aglomerate și mijloacele de transport în comun pentru că trebuie să le mulțumim celor care fac asta pentru că și lor li se datorează scăderea aceasta.”

A fost prima săptămână în care a scăzut şi rata de pozitivare a testelor, care este totuşi încă mare, peste 31 la sută. În spitale pare să se stabilizeze numărul celor internaţi. Sunt aproape 4.300 în secţiile Covid, dintre care peste 650 – minori. La ATI erau 274, la ultima raportare. Continuă să crească totuşi numărul celor răpuşi de Covid. Mor, în medie, câte 25 pe zi, majoritatea cu comorbidităţi şi nevaccinaţi. 14 s-au stins numai în ultima zi.

Specialiştii în sănătate publică spun că nu există dovezi că varianta BA5, care devine dominantă la nivel internaţional, ar fi mai severă decât cele anterioare, dar se aşteaptă să fie mai multe internări, inclusiv la ATI, în perioada următoare. Există însă dovezi privind reinfecţiile cu BA5 inclsuiv după o infecţie cu Omicron.

Pentru cei mai mulţi, infecţia este uşoară. Persoanele mai vulnerabile – bătrâni, copii mici sau cei care au diverse boli cronice – pot ajunge însă chiar şi la ATI. Iar medicii se aşteaptă ca virusul să se răspândească mai mult după festivaluri şi după redeschiderea şcolilor.

La Timişoara tocmai a fost deschis un centru de testare gratuită RT PCR pentru cei cu simptome de Covid, la Spitalul Victor Babeș. Funcționează de luni până vineri, de la 8.00 la 9.00. Pot merge acolo pacienții trimişi de medicul de familie sau de Direcția de Sănătate Publică. În spital e şi un centru de evaluare.

Medicii le recomandă oamenilor să fie prudenţi şi să poarte masca în locurile aglomerate şi în mijloacele de transport în comun.

CITEȘTE ȘI:

Rafila: Aproape 52.000 de cazuri noi de COVID într-o săptămână, dintre care 10.000 de reinfectări. Trend crescător în cazul deceselor, media – 25 de decese/zi

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite