Numărul albinelor dintr-o comună ieșeană s-a înjumătăţit, după ce insectele care au plecat după polen n-au mai revenit la stupi

Dezastru pentru apicultorii din județul Iaşi, acolo unde albinele mor pe capete din cauze deocamdată necunoscute. În comuna Roşcani, numărul albinelor s-a înjumătăţit în doar o săptămână, după ce insectele care au plecat după polen n-au mai revenit la stupi. Apicultorii spun că toată producţia de miere de rapiţă și salcâm este compromisă.

14 Mai 2022, 19:40 Știrile TVR |

În anii trecuți, Ilie Iacomi din comuna ieșeană Roşcani obținea de la cei 200 de stupi ai săi, aproape 10 tone de miere din diverse sortimente. Acum, după decimarea albinelor, apicultorul estimează o pagubă de cel puţin 15.000 de euro.

În comuna Roşcani sunt 13 apicultori care dețin împreună 2000 de familii de albine. Sunt semnale că şi în localităţile învecinate albinele care ajung în lanurile de rapiţă au avut același sfârșit.

Cauza certă a morţii albinelor poate fi stabilită doar în urma unor analize amănunțite de laborator. Dar specialiștii spun că și în cazul unor boli cunoscute la albine, un diagnostic exact este dificil de stabilit pentru că în ultimul timp simptomele sunt atipice.

GABRIEL CIOBANU, directorul executiv al DSVSA Iaşi: "Apicultorii, obligatoriu, trebuie să se prezinte la medicul veterinar de la circumscripţia sanitar-veterinară de pe raza comunei care o deserveşte. Medicul veterinar va veni şi va recolta probe pe care le va duce la laboratorul sanitar veterinar, unde va fi diagnosticată cauza morţii."

Potrivit autorităţilor, dacă este vorba despre o intoxicaţie cu substanţe fitosanitare se va face o anchetă entru a fi găsi cei vinovați de această situație.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 17°C
IASI 26°C 16°C
CLUJ 23°C 17°C
CONSTANTA 24°C 17°C
CRAIOVA 29°C 18°C
BRASOV 26°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI