Număr record de pelerini la Iaşi, la praznicul Cuvioasei Parascheva

14 octombrie 2017, 13:52

Sfânta Liturghie de sâmbătă, ziua Cuvioasei, a fost oficiată de IPS Teofan, alături de episcopi şi diaconi din Siria și Cipru. Peste 15 de mii de persoane au particpat la slujba ce a avut loc pe B-dul Ştefan cel Mare din Iaşi.

La sfârşitul Liturghiei, călugărul Mina Dobzeu a fost decorat de IPS Teofan cu crucea Moldovei. Călugărul este cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt.

Racla va rămâne pentru închinare pe baldachinul special amenajat până când şi ultimul credincios care așteaptă va reuşi să se închine.

Sâmbătă,  pelerinii au primit şi sarmale din partea autorităţilor şi oamenilor de bine.

Zeci de mii de oameni au așteptat azi-noapte să se închine la racla Cuvioase Parascheva

Dacă anul trecut doar câteva mii de pelerini aşteptau să ajungă la raclele cu moaştele sfinte în noaptea dinaintea praznicului, anul acesta numărul a depăşit orice aşteptări: peste 30 000 de persoane. La jumătatea rândului, pelerinii aveau ore bune de aşteptare în spate şi încă multe înainte.

Frigul şi oboseala nu i-au descurajat pe credincioşi. Peste 100 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În timp ce o parte dintre pelerini aşteptau să se închine, în Catedrala Mitropolitană şi în faţa ei credincioşii ascultau Slujba de priveghere a Sfintei Parascheva, ce marchează începerea hramului Cuvioasei.

Catedrala a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de oameni.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este Ocrotitoarea Moldovei. Moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu. Racla sfântă a fost aşezată în Mănăstirea „Trei Ierarhi” pe 14 octombrie 1641. În anul 1887, moaştele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi acum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite