Număr record de pelerini la Iaşi, la praznicul Cuvioasei Parascheva

Sâmbătă e punctul culminant al pelerinajului de la Iaşi: sărbătoarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. La Sfânta Liturghie au participat peste 15 mii de credincioşi. Iar azi-noapte, oamenii au stat la coadă, să ajungă să se închine la racla cuvioasei Parascheva, în pofida temperaturilor scăzute şi a ploii care a început să cadă încă de la lăsarea întunericului.

14 Octombrie 2017, 13:52 (actualizat 14 Octombrie 2017, 20:23) |
Cozi imense de pelerini la Iași, de praznicul Cuvioasei Parascheva
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sfânta Liturghie de sâmbătă, ziua Cuvioasei, a fost oficiată de IPS Teofan, alături de episcopi şi diaconi din Siria și Cipru. Peste 15 de mii de persoane au particpat la slujba ce a avut loc pe B-dul Ştefan cel Mare din Iaşi.

La sfârşitul Liturghiei, călugărul Mina Dobzeu a fost decorat de IPS Teofan cu crucea Moldovei. Călugărul este cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt.

Racla va rămâne pentru închinare pe baldachinul special amenajat până când şi ultimul credincios care așteaptă va reuşi să se închine.

Sâmbătă,  pelerinii au primit şi sarmale din partea autorităţilor şi oamenilor de bine.

Zeci de mii de oameni au așteptat azi-noapte să se închine la racla Cuvioase Parascheva

Dacă anul trecut doar câteva mii de pelerini aşteptau să ajungă la raclele cu moaştele sfinte în noaptea dinaintea praznicului, anul acesta numărul a depăşit orice aşteptări: peste 30 000 de persoane. La jumătatea rândului, pelerinii aveau ore bune de aşteptare în spate şi încă multe înainte.

Frigul şi oboseala nu i-au descurajat pe credincioşi. Peste 100 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În timp ce o parte dintre pelerini aşteptau să se închine, în Catedrala Mitropolitană şi în faţa ei credincioşii ascultau Slujba de priveghere a Sfintei Parascheva, ce marchează începerea hramului Cuvioasei.

Catedrala a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de oameni.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este Ocrotitoarea Moldovei. Moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu. Racla sfântă a fost aşezată în Mănăstirea "Trei Ierarhi" pe 14 octombrie 1641. În anul 1887, moaştele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi acum.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI