Număr record de observatori internaționali la cele mai importante alegeri din ultimul secol în Turcia. Alegătorii s-au mobilizat și au făcut cozi la cele peste 190 de mii de centre de votare din țară

Alegeri în Turcia
Alegeri în Turcia
14 mai 2023, 18:50

Turcii au avut la dispoziție 9 ore ca să își aleagă președintele și partidele care vor guverna țara. În cele peste 190 de mii de centre de vot cea mai mare aglomerație a fost de dimineață. Tineri, bătrâni, toți spera că acest scrutin să le aducă un viitor mai bun.

Am votat pentru o Turcie mai modernă, democratică şi republicană. Ne aşteptăm să intrăm în Uniunea Europeană şi să trăim împreună cu lumea întreagă.

Am votat pentru o Turcie mai bună, pentru ceea ce cred că e bine.

Avem două voturi şi am votat pentru cei care vor conduce ţara mai bine.

Sunt peste 600 de observatori internaționali care monitorizează acest scrutin, mai ales că suspiciunile de fraudă au fost avansate în campanie de ambele tabere.

Observator OSCE: Cred că are un impact foarte mare pentru că nu laşi loc pentru nici o zonă gri în care să aibă loc ilegalităţi. Dacă cineva vrea să respingă un vot probabil că e forţat să facă asta.

Președintele Erdogan a votat la Istanbul, fieful său politic. După ce sâmbătă seara a acuzat opoziția că lucrează cu președintele Biden pentru a-l răsturna de la putere, astăzi, după ce a votat, tonul său a fost mai moderat: „Sper ca odată ce toate voturile vor fi numărate, pentru ţară, pentru naţiune, pentru democraţie, va începe un viitor bun, de la Dumnezeu, pentru ţara mea, poporul meu şi democraţia turcă. După ce toate voturile vor fi numărate.”

Cu zâmbetul pe buze, rivalul lui Erdogan, liderul opoziției, a votat la Ankara. Când a ieșit din centrul de vot a fost primit în aplauzele și uralele simpatizanților săi.

„Tuturor ne-a lipsit democraţia. Ne-a lipsit solidaritatea. Ne-a lipsit să fim împreună. Cu voia Domnului, de acum, primăvara va veni în ţara noastră şi va fi aşa mereu„, a declarat Kemal Kilicdaroglu.

Au trecut trei luni de la cutremurul devastator din sud estul Turciei. Supraviețuitorii s-au întros în lacrimi la centrele de vot din Hatay. Li s-a promis mult. S-a făcut puțin pentru ei.

Ozgur Kayabolen, localnic din Hatay: „Nu ne place acest guvern, mai ales preşedintele. Când a fost cutremurul, au lăsat oamenii să moară. Nimeni nu a venit timp de 4 zile.”

Situația economică și reacția autorităților la o calamitate naturală cântărește mult în regiuni ca Hatay, altădată susținătoare înfocate ale lui Recep Erdogan.

Yusuf Kanli, vicepreşedinte al Asociaţiei Jurnaliştilor Turci: „Dacă Erdogan câştigă, şi sper sincer că nu va fi cazul, Turcia îşi va consolida regimul autoritar şi se va deplasa către o dictatură în toată puterea cuvântului.”

Și la Diarbakîr, oraș majoritar kurd din sud-estul țării, au fost cozi la toate centrele de vot. Peste 9000 de polițiști au fost desfășurați în toată provincia. Electoratul kurd reprezintă până la 20 la sută din întreg electoratul Turciei și cea mai mare parte îl sprijină pe Kilicdaroglu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite