În România, puţine familii ale pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală acceptă prelevarea organelor. Nici medicii nu discută însă cu acestea. Ministrul Sănătăţii a anunţat sancţiuni.
Ana Alahmar face dializă de 3 ori pe săptămână. Un transplant renal ar pune capăt acestui calvar.
Peste 3.400 de români aşteaptă să primească un ficat, o inimă, rinichi sau plămâni care să le prelungească viața.
Anca Baculea, director executiv, Agenţia Naţională de Transplant: "Am avut 160 de donatori potenţiali (…) Au devenit reali doar 55. Foarte puţini ca şi număr. (…) Un număr de 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea".
Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România: "Pe fondul acestor comentarii negative din spaţiul public legat de activitatea de transplant de la Cluj, bineînţeles că şi oamenii sunt mai reticienţi în a-şi da acordul pentru prelevarea de organe".
În toată ţara sunt 41 de spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În 30 dintre ele nu s-a făcut niciodata vreo prelevare.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Probabil că le este dificil să abordeze aparţinătorii, dar din informaţiile pe care le am (…) nici măcar nu îi abordează (…). Vom reorganiza puţin Programul Naţional de Transplant, astfel încât să îi răsplătim cu adevărat pe cei care fac sau să îi pedepsim pe cei care nu fac".
Şi Agenţia Naţională de Transplant va fi reorganizată, promite ministrul.
Anul acesta, s-au făcut 102 transplanturi renale, 46 de ficat, 3 de plămâni şi 5 de cord. Prea puţine pentru numărul mare de bolnavi.